
Barszcz wigilijny na zakwasie z gryczanymi z nutką grzybową, bezglutenowymi uszkami.
Składniki
-
20 g Suszone grzyby
-
1 l Woda
-
Do smaku Przyprawy
-
4 l Zakwas z buraków
Sposób przygotowania
Przepis na ten rodowy barszcz otrzymałam rok temu od Rodziny Stuermerów, kiedy przygotowywałam przepisy do małego wydania „Zdrowe Święta” dodawanego prenumeratorom Food Forum.
Autorką jest zapewne pra-pra-pra-Babcia, zatem należy do przepisu podejść z pełnym szacunkiem 🙂
Przepis na własny zakwas buraczany znajdziecie TUTAJ: ZAKWAS BURACZANY
Przygotowałam do niego gryczane uszka z kapustą i grzybami, kapustę kiszoną miałam (i mam) własną, o tym, jak ją robić przeczytacie TUTAJ: KAPUSTA KISZONA.
Z tego samego ciasta można przygotować pierogi. Przepis znajdziecie TUTAJ: USZKA LUB PIEROGI GRYCZANE.
Barszcz jest wyjątkowy w smaku i pyszny, ma ciekawą, grzybową nutę.
Przygotowanie barszczu (gdy już mamy zakwas gotowy)
Gotujemy grzyby aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do miski - z nich przygotujemy farsz do uszek.
Wywar z grzybów dolewamy do zakwasu i całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie wolno zagotować, bo barszcz straci kolor!
Przyprawiamy do smaku.
Składniki
20 g Suszone grzyby | |
1 l Woda | |
Do smaku Przyprawy | |
4 l Zakwas z buraków |