• Home
  • Bez glutenu
  • Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!
0 0
Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!

Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    Bezglutenowa, wegańska pizza, czy to możliwe?

    Dzisiejszy przepis będzie ciut inny, bo trochę bardziej spontaniczny i nieco „na oko” – bo nie proporcje tu dokładnie są istotne, a struktura ciasta właśnie „na oko”. 🙂

    Upał jak diabli, nareszcie mam tu swoją ukochaną Hiszpanię, przywdziewam więc kiecę niczym do flamenco i tanecznym krokiem udaję się do kuchni, bo zachciało mi się WĘGLI! Po praz pierwszy od przeprowadzki zapragnęło mi się tak bardzo, tak w końcu, gotować!
    Szybki screen po spiżarni – za dużo nie znalazłam, poza wszędobylskimi pomidorami, garścią świeżych ziół, no i mąki, kasze, makarony…
    Mam wbudowaną w mózgu taką odurodzeniową aplikację, że wystarczy, że zeskanuję patrzałkami składniki, procesor chwilę przetworzy i wyskakuje w głowie karteczka z gotowym „przepisem na”…

    Tak też było dzisiaj.
    Wegańska, bezglutenowa ni to pizza, ni to tarta – nie oszukujmy się, bez glutenu i pszennej mąki, bez drożdży, identyczna jak klasyczna pizza zwyczajnie nie wyjdzie, chyba, że z pszennej mąki sztucznie odglutenowanej, ale ja takiej nie używam. A drożdży nie mogę.
    Jak w przypadku wielu dań roślinnych, kiedy nie uzyskamy identycznego efektu niż „tradycyjne” smaki, uzyskamy NOWY, pyszny, wspaniały, którym spokojnie możemy zastąpić w naszych szufladkach i schemacikach słowo „pizza”.

    Już, już, Wam piszę, bo wiem, że tupiecie nóżkami i ścieracie ślinkę z ekranu – nie dziwię się Wam zupełnie 😀

    MĄKA – w Lidlu znalazłam taką oto mąkę, która jest odpowiedzią na moje marzenia, bowiem będąc w Hiszpanii w każdym markecie mogłam kupić białą mąkę kukurydzianą, lub mix gotowy z bardzo dobrym składem (nie wnikam tutaj w temat uprawy kukurydzy, GMO, etc., bo to nie to miejsce i czas na to). Mąka zacna, poza białą mąką kukurydzianą zawiera tylko skrobię kukurydzianą. (Zdjęcie mąki poniżej). Można ją kupić również w sieci Carrefour i w internecie.

    A, że wcześniej robiłam z niej naleśniki, a raczej placuszki i wiedziałam, że wychodzi mocno skrobiowa, glutowata, dodałam mąki jaglanej.

    Więc uwaga! Gotowi?

    Składniki:

    Ciasto:
    – mieszanka mąki kukurydzianej (białej) i skrobi kukurydzianej kupiona w Lidlu  – około 3 szklanek|

    – mąka jaglana – około 1 szklanka

    – olej – taki, który macie sprawdzony do pieczenia, który nadaje się do obróbki termicznej, może być rzepakowy, może być kokosowy, w ilości takiej, żeby ciasto było sklejone, ale nie za tłuste, jak się „tłuści” przy ugniataniu, to jest go za dużo, dodałam około 5-6 łyżek

    – bardzo ciepła, ale nie gorąca woda – około jednej szklanki, ale dodawałam powoli patrząc jaka jest struktura ciasta

    – sól

    Ciasto zagniotło się bardzo ładnie, klasycznie, nie lepiło się bardzo do dłoni, miało fajną zwartą strukturę, bez problemu dało się ukształtować okręgi bezpośrednio na papierze do pieczenia położonym na blachę.

    Piekarnik ustawiamy na 180 st, pieczemy około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni (samo ciasto). Wyciągamy z piekarnika i nakładamy składniki na wierzch – pieczemy 7-10 minut.
    Ważne! Jeżeli nie zjemy od razu warto włożyć resztę do folii, bo twardnieje razem ze stygnięciem. Można też ją mniej zarumienić, ale ja uwielbiam jak chrupie!

    Składniki „na wierzch”:
    I tutaj macie miejsce na kreatywność 🙂

    Zielone – przygotowałam pastę z roszponki, oleju tłoczonego na zimno, soli i 2 ząbków czosnku + kilka listków bazylii (wszystko zblendowane).

    Na wierzch dodałam pomidory koktailowe, prażony słonecznik i posypałam świeżym tymiankiem.
    NIEBO W GĘBIE!!!

    PS. Na podstawie tego samego ciasta przygotowałam wersję na słodko, ale to już… jutro 😀

    Inny przepis na pizzę znajdziesz TUTAJ

     

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone
    poprzedni
    Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie
    Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów
    następny
    Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    poprzedni
    Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie
    Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów
    następny
    Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów