
Bezglutenowe orzechowo-migdałowe placuszki
Składniki
-
180 g Mąka kukurydziana
-
10 g Mąka z tapiokiłyżka
-
130 g Płatki jaglane
-
40 g Sezam niełuskany mix
-
30 g Migdały
-
30 g Orzechy laskowe
-
80 g Pestki słonecznika
-
60 g Ksylitol
-
5 g Soda oczyszczona
-
0.5 l Woda
Sposób przygotowania
Placuszki powstały w mojej głowie podczas sobotniego dopołudniowego biegania, na które poszłam po kawie i dwóch ryżowych waflach. Marzyłam całe bieganie o pysznym, ale też szybkim śniadaniu, oczywiście pożywnym, bogatym w składniki odżywcze. No i tak sobie leśnymi ścieżkami biegnąc, analizowałam skład moich zapasów i wymyśliłam: orzechowo-migdałowe placuszki z płatków jaglanych i mąki kukurydzianej z nasionami słonecznika 😀
Bomba tłuszczowo-białkowo-węglowodanowa i kaloryczna! Idealna przekąska wprost po mocnym treningu!
Mega dawka wit. E, B1, B6, magnezu, fosforu, manganu (m.in. bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej 😉 ), miedzi, selenu /wszystkie wymienione powyżej 100% GDA/ oraz cynku, wapnia, żelaza /okolice 50% GDA/. Bogate w wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Pyszotka!
Przygotowanie placków
1. Orzechy laskowe, migdały, słonecznik i sezam mielimy - możemy razem, możemy osobno, w zależności od wielkości młynka.
2. Zmieloną masę wsypujemy do miski miksera.
3. Dodajemy mąkę kukurydzianą oraz płatki jaglane, mąkę z tapioki, sodę oczyszczoną i ksylitol (lub inną formę słodzenia, jaką lubicie).
4. Dodajemy po trochu wody, miksujemy całość na gęstą masę.
5. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy placuszki bez tłuszczu.
6. Pysznie smakują z konfiturą :)
Składniki
180 g Mąka kukurydziana | |
10 g Mąka z tapioki | |
130 g Płatki jaglane | |
40 g Sezam niełuskany mix | |
30 g Migdały | |
30 g Orzechy laskowe | |
80 g Pestki słonecznika | |
60 g Ksylitol | |
5 g Soda oczyszczona | |
0.5 l Woda |