0 0
Bezglutenowe orzechowo-migdałowe placuszki

Bezglutenowe orzechowo-migdałowe placuszki

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Placuszki powstały w mojej głowie podczas sobotniego dopołudniowego biegania, na które poszłam po kawie i dwóch ryżowych waflach. Marzyłam całe bieganie o pysznym, ale też szybkim śniadaniu, oczywiście pożywnym, bogatym w składniki odżywcze. No i tak sobie leśnymi ścieżkami biegnąc, analizowałam skład moich zapasów i wymyśliłam: orzechowo-migdałowe placuszki z płatków jaglanych i mąki kukurydzianej z nasionami słonecznika 😀

Bomba tłuszczowo-białkowo-węglowodanowa i kaloryczna! Idealna przekąska wprost po mocnym treningu!
Mega dawka wit. E, B1, B6, magnezu, fosforu, manganu (m.in. bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej 😉 ), miedzi,  selenu /wszystkie wymienione powyżej 100% GDA/ oraz cynku, wapnia, żelaza /okolice 50% GDA/. Bogate w wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Pyszotka!

Krok 1
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie placków

1. Orzechy laskowe, migdały, słonecznik i sezam mielimy - możemy razem, możemy osobno, w zależności od wielkości młynka.
2. Zmieloną masę wsypujemy do miski miksera.
3. Dodajemy mąkę kukurydzianą oraz płatki jaglane, mąkę z tapioki, sodę oczyszczoną i ksylitol (lub inną formę słodzenia, jaką lubicie).
4. Dodajemy po trochu wody, miksujemy całość na gęstą masę.
5. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy placuszki bez tłuszczu.
6. Pysznie smakują z konfiturą :)

poprzedni
Wegańska pasta na odporność z prażonych kiełków strączków, gruszki, pikantnej papryki, pieczonego czosnku i zielonej pietruszki.
śledzie w śmietanie vegańskie
następny
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.
  • 40 min
  • liczba porcji: 4
  • łatwe

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Dopasuj liczbę porcji
180 g Mąka kukurydziana
10 g Mąka z tapioki łyżka
130 g Płatki jaglane
40 g Sezam niełuskany mix
30 g Migdały
30 g Orzechy laskowe
80 g Pestki słonecznika
60 g Ksylitol
5 g Soda oczyszczona
0.5 l Woda

Nutritional information

2368 kcal
Cała porcja
592 kcal
Porcja (4 placuszki, bez konfitury)
16 g białka
Porcja
26,5 g tłuszczy
Porcja
87,75 g węgl.
Porcja
poprzedni
Wegańska pasta na odporność z prażonych kiełków strączków, gruszki, pikantnej papryki, pieczonego czosnku i zielonej pietruszki.
śledzie w śmietanie vegańskie
następny
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.