0 0
Bezglutenowe pierogi lub uszka z kapustą i grzybami.

Bezglutenowe pierogi lub uszka z kapustą i grzybami.

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Szybki i sprawdzony przepis na bezglutenowe pierogi lub uszka, z dowolnym nadzieniem – tutaj z kapustą i grzybami.
Nadzienie jest całkowicie domowej roboty, bowiem z własnoręcznie zebranych grzybów i ukiszonej w domu kapusty 🙂
Możecie oczywiście użyć kapusty kiszonej (nie kwaszonej!) i zrobić farsz po swojemu.

Jeżeli chcecie zrobić z własnej kiszonej kapusty, jak w przepisie, musicie przygotować ją z miesiąc wcześniej, a przepis znajdziecie TUTAJ: KAPUSTA KISZONA

Krok 1
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie farszu

Kapustę kiszoną przepłukujemy lekko wodą i odsączamy, siekamy na drobno grzyby, cebulę i kapustę oraz czosnek. Całość dusimy na oleju, dodając przyprawy i sos sojowy aż składniki zmiękną i połączą się w całość.

Krok 2
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie ciasta.

Mielimy świeżo siemię lniane, dodajemy w misce mąki oraz pomału dodajemy wodę oraz oleje cały czas mieszając i ugniatamy dłonią. Dosypujemy mąki i dodajemy wody tak, by ciasto było sprężyste i nie kleiło się za bardzo do dłoni. Dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy szybko, przesypując mąką - można zrobić to przez papier kulinarny, żeby ciasto nie wysychało, nieco grubsze niż na pierogi z tradycyjnej mąki. Wykrawamy okrągłą formą krążki (malutkie na uszka i większe na pierogi). Nakładamy niewielką ilość farszu i zaklejamy. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką. Gotujemy na małym ogniu.

domowa kiszona kapusta w słoiku
poprzedni
Kapusta kiszona własnej produkcji.
barszcz z uszkami wegański na święta
następny
Barszcz wigilijny na zakwasie z gryczanymi z nutką grzybową, bezglutenowymi uszkami.
  • Medium

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

2 szklanki Mąka gryczana może być biała
1 szklanka Mąka z tapioki
2 łyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości)
4 łyżki Siemię lniane świeżo mielone
2 łyżki Olej kokosowy
1 szklanka Woda gorąca, ilość orientacyjna
szczypta Sól (kamienna)
2 szklanki Grzyby suszone
0.5 kg Kapusta kiszona
2 ząbki Czosnek
2 szt. Czerwona cebula
2 lyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości) do farszu
do smaku Przyprawy sól, pieprz, papryka, inne zioła
1 łyżka Sos sojowy bezglutenowy
domowa kiszona kapusta w słoiku
poprzedni
Kapusta kiszona własnej produkcji.
barszcz z uszkami wegański na święta
następny
Barszcz wigilijny na zakwasie z gryczanymi z nutką grzybową, bezglutenowymi uszkami.