
Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, śliwką suszoną, tahini i śmietaną ryżową.
Składniki
-
150 g Makaron spaghetti bezglutenowy (kukurydziany)
-
400 g Pieczarki
-
30 g Koper świeżycały pęczek
-
30 g Tahini2 łyżki
-
51 g Sos sojowy bezglutenowy3 łyżki
-
50 g Śliwki suszone
-
150 g Cebula biała2 małe
-
100 g Śmietana ryżowa
-
do smaku Pieprz
-
20 g Oliwa z oliwek4 łyżki
Sposób przygotowania
To kolejny przepis na pyszne, szybkie, wegańskie i bezglutenowe spaghetti.
Jeżeli przegapiliście, a szukacie czegoś w smaku zbliżonego do sosu bolońskiego – zajrzyjcie TUTAJ.
Tym razem bardzo szybki do przyrządzenia i pyszny makaron z pieczarkami, cebulką oczywiście, uduszonymi w wegańskiej śmietanie ryżowej i dosmaczonej suszoną śliwką, koperkiem, bezglutenowym sosem sojowym i tahini.
Dobre na po-treningową kolację, a jak na potrawę, w której nie ma dodatku strączków czy tofu, sporo w niej białka, bo aż blisko 22 g/porcję.
Co ciekawe, ten sam makaron kukurydziany, tylko zapakowany inaczej, można kupić w dwóch różnych marketach 😉 Jest naprawdę rewelacyjny!
A całość dopełniona pastelową aranżacją, wypatrzoną w sklepie Mondex 🙂 /deska drewniana ZOBACZ, talerz zielony ZOBACZ, pojemnik np. na spaghetti ZOBACZ/
Przygotowanie spaghetti
1. Makaron gotujemy jak zwykle - na wrzątek, aż zmięknie i takie tam ;)
2. Na patelnię dodajemy oliwę i delikatnie dusimy pokrojoną w księżyce cebulę, po chwili dodajemy pieczarki.
3. Dodajemy tahini, sos sojowy, pokrojone śliwki suszone na kawałki, sos sojowy i posiekany koper, pieprz do smaku (sporo).
4. Całość dusimy ok 10 minut.
Składniki
150 g Makaron spaghetti bezglutenowy (kukurydziany) | |
400 g Pieczarki | |
30 g Koper świeży | |
30 g Tahini | |
51 g Sos sojowy bezglutenowy | |
50 g Śliwki suszone | |
150 g Cebula biała | |
100 g Śmietana ryżowa | |
do smaku Pieprz | |
20 g Oliwa z oliwek |