• Home
  • Bez glutenu
  • Bezsernik z rodzynkami i czekoladą – bezwstydnie genialny!
0 0
Bezsernik z rodzynkami i czekoladą – bezwstydnie genialny!

Bezsernik z rodzynkami i czekoladą – bezwstydnie genialny!

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Smak tego bezsernika miałam już w głowie od roku.

I kiedy przychodzi do mnie jakiś przepis, nie sprawdzam internetów, czy ktoś już może taki sam stworzył.

Pewnego dnia poczułam w głowie dokładnie jego smak i wiedziałam, z jakich produktów go odtworzyć.

Wykonałam go wtedy raz, to był smutny dla mnie dzień, bo dzień odejścia mojej kochanej kocicy Miśki. Nie chciało mi się wówczas robić go jakoś super ładnie, przygotowywać pięknych zdjęć. Miałam ochotę pobyć trochę w garach.

Bezsernik ten powstał więc z miłości, smutku i tęsknoty, za istotą, z którą spędziłam 13 lat życia, a że była niezwykle wyjątkowa, bezsernik wyszedł też wyjątkowy.

Dzielę się nim z Wami, cobyście mogli też obdzielać nim i miłością bliskie Wam istoty 🙂


 

Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, poza pieczeniem, wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 15-20 min, jak ktoś się uprze, to i w 10 minut zdąży.

Na bazie tego jednego przepisu, można wykonać jego cztery wersje (oryginalny z przepisu, bez rodzynek, a z czekoladą, bez czekolady, a z rodzynkami oraz bez rodzynek i czekolady – też będzie pycha), w zależności jaką lubisz i na jaką masz ochotę, a także z uwzględnieniem zapotrzebowania kalorycznego na dany dzień.
To jest super-ciasto dla osób trenujących lub/i dbających o dostarczane w pożywieniu makro.

Co też ważne, przynajmniej dla mnie – użycie ksylitolu, oczywiście, jest to węglowodan, ale zawiera tylko 0.2 g cukrów na 100g, reszta to poliole, czyli cukry alkoholowe. Co o nich wiadomo – a np. to, że są o ok 40% mniej kaloryczne, niż tradycyjny cukier, mają niższy indeks glikemiczny, co sprawia, że ciasto to mogą spróbować też osoby z insulinoopornością. Wskazuje się też na bakterio- i grzybobójcze właściwości ksylitolu, a także zapobiega próchnicy.

 

Poniżej rozpiszę Wam kaloryczność i makro wszystkich czterech wersji 🙂

Podana ilość produktów wystarcza na wykonanie dwóch porcji pokazanych na zdjęciu (foremka miała 20 cm średnicy i ok 8-10 cm wysokości).
To porcja dla 5-6 osobowej rodziny, dla każdego po 3 kawałki.
Na dwie osoby, śmiało możecie podzielić ją na pół.

Przy składnikach podaję też informację o tym, jakich produktów użyłam, nie oznacza to wcale, że Lidl był sponsorem bezserniczka, możecie zobaczyć, że łatwo wykonać ten przepis z ogólnodostępnych produktów.

 

Co potrzebujemy do wykonania wersji „kompletnej”?

  • tofu naturalne – 4 kostki po 180 g /użyłam to z Lidla/
  • cieciorka gotowana ze słoika – 800 g (wartość po odsączeniu aquafaby)
  • olej kokosowy (lub np. bardzo dobrej jakości rzepakowy, jak masz jakiś inny, możesz próbować, ważne, żeby nie dawał intensywnego zapachu) – 4 łyżki
  • mleko roślinne /użyłam sojowego słodzonego BIO z Lidla/ – 250 ml (w wersji bez rodzynek zmniejsz ilość o 1/3)
  • ksylitol – 6 łyżek /użyłam NaturaRaj, pochodzący z Finlandii, a nie z Chin 😉 /
  • wanilia – w dowolnej postaci /użyłam olejku waniliowego takiego, jak tradycyjnie używa się do ciast, dla wzmocnienia efektu „tamtego smaku”/
  • cytryny 2 szt. – a raczej sok z nich, element, którego nie można pominąć
  • vEGGs – 1 mała miarka (to takie gotowe wegańskie jajka w proszku, można spróbować zrobić bez, dodaję ich, żeby skleiły fajnie masę, ale przede wszystkim nadały żółtego koloru, myślę, że można spróbować zrobić bez, to taki „bajer” dla lepszego efektu)  /zakupione w Carrefour, starcza na bardzo długo/
  • rodzynki– 75 g
  • czekolada gorzka – 125 g /ja użyłam AMAZONIA 60% z Lidla, ma fajny skład, oprócz cukru, no i jest wegańska oraz Fairtrade/
  • sól – do smaku /ja dałam 2 łyżeczki/
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji /nie są uwzględnione w makro/

 

Sprzęt potrzebny do wykonania:

  • malakser/robot kuchenny z nożem siekającym, jakikolwiek, w którym będziecie w stanie rozdrobnić i połączyć składniki (mikser może nie dać rady)
  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Sposób przyrządzenia:

  1. Cieciorkę odsączamy i wrzucamy do miski malaksera.
  2. Tofu odsączamy i w małych kawałkach dodajemy do miski malaksera.
  3. Dodajemy: ksylitol, mleko roślinne, sól do smaku, wyciśnięty sok z 2 cytryn, mleko roślinne (w wersji bez rodzynek, pamiętaj, żeby zmniejszyć ilość o 1/3), olej kokosowy, proszek do pieczenia, wanilię oraz vEGGS, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy (dosyć lejąca).
  4. Dodajemy rodzynki (nie namaczamy ich wcześniej, ani nie obsypujemy mąką, jak w przypadku tradycyjnego sernika) i mieszamy łyżką masę.
  5. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wlewamy masę.
  6. Pieczemy 60 min. w temperaturze 200 st., jak zacznie pękać na górze, zmieniamy tylko na dolne grzanie.
  7. Po upływie 60 min uchylamy piekarnik na 10-15 minut i dopiero wyciągamy z piekarnika.
  8. Letni można już jeść – nie boli po nim brzuch, jak po tradycyjnych ciastach często 🙂
  9. Do przygotowania wersji z czekoladą, pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki na 1-2 h.
  10. Następnie rozpuszczamy czekoladę w rondelku z odrobiną wody, pojedynczymi łyżkami nakładamy na wierzch ciasta polewę, pozwalając jej naturalnie ściekać.
  11. Opcjonalnie, po rozprowadzeniu polewy, a przed jej zastygnięciem, udekoruj wierzch wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

 

bezsernik wegański

 

 


Kaloryczność i makroskładniki (dla poszczególnych wersji):
Podaję makro i kaloryczność dla całej porcji z wymienionych wyżej składników

 

  • Bezsernik z rodzynkami i czekoladą

masa: 2156 g
kcal: 4022
białko: 157 g
tłuszcze: 236 g
węglowodany: 320 g

Na porcję (18 porcji):
kcal: 223
białko: 8,8 g
tłuszcze: 13 g
węglowodany: 18 g

 

  • Bezsernik z czekoladą (bez rodzynek)

masa: 2079 g
kcal: 3774
białko: 155 g
tłuszcze: 235 g
węglowodany: 267 g

Na porcję (18 porcji):
kcal: 210
białko: 8,6 g
tłuszcze: 13 g
węglowodany: 15 g

 

  • Bezsernik z rodzynkami (bez czekolady)

masa: 2029 g
kcal: 3326
białko: 150 g
tłuszcze: 186,2 g
węglowodany: 270 g

Na porcję (18 porcji):
kcal: 185
białko: 8,33 g
tłuszcze: 10,34 g
węglowodany: 15 g

 

  • Bezsernik (bez rodzynek i czekolady) – wersja dla osób z insulinoopornością 

masa: 1954 g
kcal: 3078
białko: 148 g
tłuszcze: 185 g
węglowodany: 216 g

Na porcję (18 porcji):
kcal: 171
białko: 8,22 g
tłuszcze: 10,27 g
węglowodany: 12 g


 

bezsernik wegański

Spróbuj też JAGIELNIKA

wegański obiad kluski śląskie z sosem i buraczkami
poprzedni
Wegański obiad: kluski śląskie z pysznymi buraczkami i aromatycznym sosem.
czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
następny
Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
  • 75
  • liczba porcji: 20
  • łatwe
  • 200

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Dopasuj liczbę porcji
720 g tofu naturalne 4 kostki po 180 g
800 g Cieciorka gotowana np. 2 słoiki z Lidla
4 łyżki Olej kokosowy lub olej rzepakowy tłoczony na zimno, nadający się do pieczenia
1 szklanka Mleko roślinne sojowe lub jakiekolwiek inne, najlepiej nie słodzone
2 łyżeczki Sól (kamienna)
6 łyżek Ksylitol lub więcej, jak lubicie bardzie słodkie
75 g Rodzynki
125 g Czekolada gorzka
do smaku wanilia laska wanilii, albo olejek waniliowy
1 miarka vEGGs gotowe, wegańskie jajka w proszku, można spróbować bez :-)
2 szt. Cytryna sok z cytryny
2 łyżeczki Proszek do pieczenia płaskie
wegański obiad kluski śląskie z sosem i buraczkami
poprzedni
Wegański obiad: kluski śląskie z pysznymi buraczkami i aromatycznym sosem.
czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
następny
Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami