0 0
Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.

Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    Dziwię się, że jeszcze nie zamieniłam się w cieciorkę, choć mój siostrzeniec mówi już, że to CIE-ciasta CIE-cioci 🙂 Cieciorka w wielu postaciach niewątpliwie rządzi w mojej kuchni!
    Tym razem po połączeniu cieciorki i mleka kokosowego powstała wegańska blondie z cieciorki z jeżynami.

    Przyrządzenie go zajmuje piętnaście minut + czas chłodzenia w lodówce, a mając ręczny blender, można przyrządzić go wszędzie, nawet na wakacjach.

    Podana porcja przygotowana jest na blaszkę o średnicy ok. 20 cm i wysokości 8-10 cm.

     

    Składniki potrzebne do wykonania wegańskiej i bezglutenowej blondyny:

    • cieciorka gotowana 400 g
    • mleczko kokosowe (1 puszka – gęsta część) – schłodzone w lodówce kilka godzin przed użyciem
    • ksylitol (ilość do smaku, zależy jak słodkie lubisz, ja daję 0.5 szklanki)
    • jeżyny (lub inne owoce leśne) ilość mieszcząca się w szklance/słoiku 0.3-0.5 l
    • napój roślinny (dowolny) 0.5 szklanki
    • mąka kokosowa  – 10 łyżek
    • aromat waniliowy lub wanilia
    • wiórki kokosowe – 2/3 szklanki
    • 2-3 łyżki oleju (może być kokosowy nierafinowany, lub rzepakowy)

     

    Niezbędny sprzęt do wykonania:

    • robot kuchenny (misa z nożem tnącym i mikserem), w warunkach „polowych” da się zrobić przy użyciu blendera ręcznego
    • blaszka ok 20 cm
    • papier do pieczenia
    • duża miska

     

    Sposób przyrządzenia:

    • Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy przy użyciu miksera pomału dodając ksylitol (nie musi zrobić się sztywne).
    • Cieciorkę blendujemy na gładką masę, dodając mleka roślinnego, żeby było łatwiej zblendować, następnie dodajemy mąkę kokosową, aromat waniliowy, olej i mieszamy.
    • Uzyskaną masę przekładamy do dużej miski.
    • Dodajemy ubite mleczko kokosowe i delikatnie, ale dokładnie, mieszamy łyżką.
    • Dodajemy jeżyny, mieszamy delikatnie łyżką. Zostaw kilka jeżyn na wierzch do dekoracji.
    • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy uzyskaną masę.
    • Wierzch ciasta posypujemy grubo wiórkami kokosowymi (tak na o.5 cm).
    • Dekorujemy jeżynami na wierzchu.
    • Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, najlepiej na więcej (np. na noc).

    Po upływie 2-3 godzin można blondynę już pokroić, ale nie jest jeszcze taka super-zwarta. Najlepiej smakuje następnego dnia.

    Dajcie znać jak Wam wyszła! 🙂

     

    czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
    poprzedni
    Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
    • 12 h
    • Medium
    • 6 st.

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
    poprzedni
    Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami