
Budyń jaglany z tuskawkami
Składniki
-
0,5 kg Truskawki
-
do smaku Ksylitol
-
250 g Płatki jaglane
-
0,5 l Napój ryżowylub inny roślinny (migdałowy, sojowy)
-
4 łyżeczki Masło migdałowePrimavika
-
0,5 l Woda
Sposób przygotowania
Budyń jaglany czyli proste i szybkie w przyrządzeniu niebo w gębie!!!
Truskawkowe na dodatek! Truskawki – wiadomo, silny alergen – aczkolwiek przetestowałam na sobie, że lekko uduszone wkurzają mój brzuch mniej 😉 Do przyrządzenia użyłam uwielbiane przeze mnie, mój stały dodatek do śniadań i deserów MASŁO MIGDAŁOWE PRAŻONE. Budyń jaglany to świetne śniadanie, podwieczorek lub przedtreningówka!
Do przyrządzenia tego słodkiego deseru potrzebujecie:
składniki na budyń jaglany
– płatki jaglane
– napój ryżowy
– masło migdałowe
– ksylitol
składniki na polewę (można ją zastosować do koktaili, deserów, ryżu, owsianek etc.)
– truskawki
– wodę
– ksylitol
Zobacz też przepis na WANILIOWO-CYTRYNOWY PUDDING JAGLANY
Przygotowanie budyniu
Płatki jaglane przyrządzamy jak owsiane: gotujemy na małym ogniu z dowolnym napojem roślinnym (ryżowym, migdałowym, sojowym, owsianym dla glutenowców), gotujemy aż zmiękną cały czas mieszając. Słodzimy ksylitolem lub innym słodziwem, dodajemy masło migdałowe i całość blendujemy.
Nakładamy do salaterek i na wierzch polewamy truskawkami.
Składniki
0,5 kg Truskawki | |
do smaku Ksylitol | |
250 g Płatki jaglane | |
0,5 l Napój ryżowy | |
4 łyżeczki Masło migdałowe | |
0,5 l Woda |