0 0
Budyń jaglany z tuskawkami

Budyń jaglany z tuskawkami

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Budyń jaglany czyli proste i szybkie w przyrządzeniu niebo w gębie!!!

    Truskawkowe na dodatek! Truskawki – wiadomo, silny alergen – aczkolwiek przetestowałam na sobie, że lekko uduszone wkurzają mój brzuch mniej 😉 Do przyrządzenia użyłam uwielbiane przeze mnie, mój stały dodatek do śniadań i deserów MASŁO MIGDAŁOWE PRAŻONE. Budyń jaglany to świetne śniadanie, podwieczorek lub przedtreningówka!

    Do przyrządzenia tego słodkiego deseru potrzebujecie:

    składniki na budyń jaglany
    – płatki jaglane
    – napój ryżowy
    – masło migdałowe
    – ksylitol

    składniki na polewę (można ją zastosować do koktaili, deserów, ryżu, owsianek etc.)
    – truskawki
    – wodę
    – ksylitol

    Zobacz też przepis na WANILIOWO-CYTRYNOWY PUDDING JAGLANY

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie truskawek

    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, zasypujemy ksylitolem (lub innym słodziwem, nie cukrem) do smaku, zalewamy 5.0 l wody i na małym ogniu "pyrtolimy" ok. 20-30 min, aż zrobią się miękkie, ale nie stracą koloru. Mają być ugotowane, ale nie przegotowane.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie budyniu

    Płatki jaglane przyrządzamy jak owsiane: gotujemy na małym ogniu z dowolnym napojem roślinnym (ryżowym, migdałowym, sojowym, owsianym dla glutenowców), gotujemy aż zmiękną cały czas mieszając. Słodzimy ksylitolem lub innym słodziwem, dodajemy masło migdałowe i całość blendujemy.
    Nakładamy do salaterek i na wierzch polewamy truskawkami.

    sałatka ze szpinaku, rukoli, kiwi, awokado
    poprzedni
    Sałatka „Zielono mi!”
    chłodnik ogórkowy
    następny
    Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami
    • 30 min.
    • liczba porcji: 4
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    0,5 kg Truskawki
    do smaku Ksylitol
    250 g Płatki jaglane
    0,5 l Napój ryżowy lub inny roślinny (migdałowy, sojowy)
    4 łyżeczki Masło migdałowe Primavika
    0,5 l Woda
    sałatka ze szpinaku, rukoli, kiwi, awokado
    poprzedni
    Sałatka „Zielono mi!”
    chłodnik ogórkowy
    następny
    Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami