0 0
Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami

Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Chłodnik ogórkowy to wspaniała alternatywa dla mizerii lub chłodnika litewskiego.

    Przyrządzenie go zajmuje naprawdę moment, w czasie, w którym ugotują Ci się ziemniaki, będziesz mieć już chłodnik ogórkowy gotowy! Podane w przepisie ilości szacowane są na 4 osoby, lecz jak zrobisz tylko dla siebie (lub dla dwojga), spokojnie w lodówce przetrwa dodatkowy dzień, dwa.
    Mam sentyment do takich dań – uwielbiałam chłodnik czy mizerię przyrządzane przez mamę lub babcię. Cudownie było polać nim ugotowane młode ziemniaki (w mundurkach) i rozgnieść… mniam, mniam!
    Wielką radość sprawia mi odtwarzanie tych słodko-kwaśnych smaków babciowych w wersji vegańskiej.
    Mistrzostwo osiągnęłam już ze „śledziami w śmietanie”, na które przepis znajdziecie TUTAJ.

    Do przyrządzenia tego boskiego dania potrzebujecie:
    – młode ziemniaki
    – nerkowce
    – napój migdałowy lub sojowy (nie słodzony)
    – ogórki świeże
    – rzodkiewki
    – kalarepę
    – cytrynę
    – koperek
    – sól, pieprz

    Rozumiem, że właśnie skończyliście czytać i już biegniecie do sklepu? 🙂
    Nie dziwię się – chłodnik ogórkowy jest przepyszny!

    Może się zdziwicie, ale z ziemniakami, to bardzo fajny, wartościowy posiłek – 50 g orzechów nerkowca to 300 kcal.
    U mnie zostały wylizane nawet miski i to nie przez psa 😉

    Baza z nerkowców służy mi do wielu rzeczy, bawię się jej konsystencją i smakami, ale jest to podstawa do past, zastępuje majonez, śmietanę etc.
    Ten sam efekt można uzyskać stosując gotowe „śmietany” vegańskie, które spotykacie w moich przepisach, lub nerkowce.
    Co fantastyczne – nie trzeba ich namaczać. Mogą być też stosowane przez diabetyków, mają niski indeks glikemiczny, są skarbnicą potasu 660 mg/100 g.  – spiszą się w diecie sportowca na kilka dni przed startem w zawodach. Podnoszą również poziom serotoniny – a wiecie co to oznacza – lepszy humorek! 🙂

    Zobacz też  przepis na klasyczny CHŁODNIK LITEWSKI

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie chłodnika

    1. Myjemy i gotujemy ziemniaki w mundurkach.
    2. Następnie do kielicha blendera wsypujemy 200 g nerkowców i zalewamy 0.5 l napoju migdałowego lub sojowego, blendujemy dodając sok z cytryny (sporo), sól (sporo) i pieprz. Jeżeli konsystencja nam nie odpowiada - dodajemy jeszcze napoju roślinnego. Nerkowcowa śmietana w tym przypadku ma być wyraźnie kwaskowata i pikantna. Można też dodać moją ulubioną wodę z ogórków kiszonych, wówczas cytryny dodajemy pół. Woda z ogórków robi robotę :-)
    3. Ogórki myjemy i jeżeli nie są gorzkawe, ścieramy na wiórki razem ze skórką, kalarepę obieramy i również trzemy na wiórki.
    4. Rzodkiewki myjemy, oddzielamy od liści (przydadzą się do jakiejś sałatki), odkrawamy końcówki i kroimy w słupki.
    5. Siekamy koperek na drobno.
    6. Do docelowych misek nakładamy warzywa (ogórki i kalarepę), zalewamy śmietaną, posypujemy rzodkiewkami i koprem.
    Podajemy z młodymi ziemniakami w mundurkach.

    budyń jaglany z truskawkami
    poprzedni
    Budyń jaglany z tuskawkami
    wegańska botwinka z tahini
    następny
    Wegańska botwinka z tahini
    • 30 min.
    • liczba porcji: 4
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    6 szt. Ogórek zielony małe ogórki ok. 10 cm
    200 g Orzechy nerkowca
    0.5 l napój migdałowy lub sojowy, nie słodzony
    1 pęczek Rzodkiewka
    1 szt. Kalarepa
    1 szt. Cytryna
    1 pęczek Koper świeży
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz
    1 kg Ziemniaki młode
    budyń jaglany z truskawkami
    poprzedni
    Budyń jaglany z tuskawkami
    wegańska botwinka z tahini
    następny
    Wegańska botwinka z tahini