0 0
Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami

Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami – to jedno z moich ukochanych dań potreningowych, lub, z odpowiednim wyprzedzeniem przedtreningowych również. Nerkowce są tu elementem modyfikowalnym  – w zależności od tego, jakie makro mamy, czy chcemy dostarczyć.

    Czerwona fasola gości w mojej kuchni baaaardzo często. Być może ze względu na jej łatwą dostępność w każdym sklepie, może też lubię jej smak. Z pewnością jest produktem, z którego można wyczarować w dziesięć minut szybkie i smaczne danie.
    Przyznam się Wam, że czasem napadnie mnie nocny głód na właśnie fasolę, potrafię robić ją nawet o 1:00 w nocy 😀

    To też fajny przepis dla osób z insulinoopornością.

     


    Przepis jest bajecznie prosty, potrzebujemy:

    • 2 łyżki oleju (dobry, nadający się do potraw na ciepło, ja użyłam bardzo dobrej jakości rzepakowego)
    • 1/3 białej części pora
    • puszka czerwonej fasoli
    • 2 garście nerkowców
    • 1/2 cytryny 
    • 2-3 łyżeczki kaparów 
    • sól, pieprz

     


    Sposób przyrządzenia

    • Odsączamy fasolę z puszki
    • Olej dodajemy na patelnię, lekko go rozgrzewając, nie będziemy smażyć 🙂
    • Pokrojony por w krążki lub małe kawałki, lekko dusimy na oleju.
    • Dodajemy fasolę, kapary, nerkowce, pieprz, sól i sok z połowy cytryny.
    • Dusimy chwilkę na patelni z trzy razy mieszając w trakcie.

    Tak, to naprawdę wszystko 😀

    czerwona fasola z nerkowcami i kaparami


    Kaloryczność i makroskładniki 

    masa: 340 g
    kcal: 668
    białko: 20,4 g
    tłuszcze: 46,8 g
    węglowodany: 40 g


    Garść nerkowców zawiera: 

    masa: 30 g
    kcal: 166
    białko: 5 g
    tłuszcze: 13 g
    węglowodany: 9 g

    więc w zależności od zapotrzebowania możesz ich dodać lub ująć 🙂


    Co można zrobić dobrego z czerwonej fasoli? ZOBACZ

    bezsernik wegański
    poprzedni
    Bezsernik z rodzynkami i czekoladą – bezwstydnie genialny!
    wegańska blondie z cieciorki
    następny
    Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.
    • 15 min
    • liczba porcji: 1
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 puszka Fasola czerwona z puszki
    0.3 Por
    3 łyżki Kapary
    2 garści Orzechy nerkowca
    0.5 Cytryna sok
    2 łyżki olej rzepakowy
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz
    bezsernik wegański
    poprzedni
    Bezsernik z rodzynkami i czekoladą – bezwstydnie genialny!
    wegańska blondie z cieciorki
    następny
    Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.