0 0
Dyniowe klopsy z orzechami.

Dyniowe klopsy z orzechami.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Dynia na milion sposobów.
    To jest milion pierwszy 😉

    Dynię mogę jeść w każdej postaci, a gdy jeszcze jest dobrze przyprawiona i fajnie skomponowana z innymi składnikami – znika sama w brzuszku 😀

    Dynia piżmowa, dostępna o tej porze roku, jest doskonałym źródłem potasu i wit. B6 – czyli dobrze działa nam na głowę 😀

    Ma wysoki indeks glikemiczny, ale też jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów.

    Szybko i prosto się ją przyrządza – więc do dzieła!

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    1. Dynię obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne, trzemy na grubej tarce na wióry.
    2. Obieramy i siekamy czosnek, zostawiamy na 10 min.
    3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st.
    4. Startą dynię przekładamy do miski, dodajemy mąki, wodę, przyprawy, orzechy i ugniatamy ciasto ręcznie.
    5. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia.
    6. Formujemy dużej klopsy i układamy je na blaszkę.
    7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min. (Aż się przepieką w środku i z wierzchu zarumienią)

    Smacznego!

    krem-brokulowy-weganski-z kielkami-pestkami i porem
    poprzedni
    Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.
    wegańskie-gołąbki-z-kurkami
    następny
    Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.
    • 60 min
    • liczba porcji: 4
    • łatwe
    • 200 st.

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 szt. Dynia piżmowa
    1 szklanka Mąka kukurydziana
    1.5 szklanki Mąka z ciecierzycy
    1 szklanka Woda
    do smaku Sól (kamienna)
    1 szklanka Pestki słonecznika
    4 garści Orzechy pistacjowe nie prażone i nie solone
    Do smaku (ok. 1 łyżka) Kurkuma
    Do smaku Imbir w proszku
    Do smaku Cynamon
    4 ząbki. Czosnek
    krem-brokulowy-weganski-z kielkami-pestkami i porem
    poprzedni
    Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.
    wegańskie-gołąbki-z-kurkami
    następny
    Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.

    Dodaj swój komentarz