
Dyniowe klopsy z orzechami.
Składniki
-
1 szt. Dynia piżmowa
-
1 szklanka Mąka kukurydziana
-
1.5 szklanki Mąka z ciecierzycy
-
1 szklanka Woda
-
do smaku Sól (kamienna)
-
1 szklanka Pestki słonecznika
-
4 garści Orzechy pistacjowe nie prażone i nie solone
-
Do smaku (ok. 1 łyżka) Kurkuma
-
Do smaku Imbir w proszku
-
Do smaku Cynamon
-
4 ząbki. Czosnek
Sposób przygotowania
Dynia na milion sposobów.
To jest milion pierwszy 😉
Dynię mogę jeść w każdej postaci, a gdy jeszcze jest dobrze przyprawiona i fajnie skomponowana z innymi składnikami – znika sama w brzuszku 😀
Dynia piżmowa, dostępna o tej porze roku, jest doskonałym źródłem potasu i wit. B6 – czyli dobrze działa nam na głowę 😀
Ma wysoki indeks glikemiczny, ale też jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów.
Szybko i prosto się ją przyrządza – więc do dzieła!
1. Dynię obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne, trzemy na grubej tarce na wióry.
2. Obieramy i siekamy czosnek, zostawiamy na 10 min.
3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st.
4. Startą dynię przekładamy do miski, dodajemy mąki, wodę, przyprawy, orzechy i ugniatamy ciasto ręcznie.
5. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia.
6. Formujemy dużej klopsy i układamy je na blaszkę.
7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min. (Aż się przepieką w środku i z wierzchu zarumienią)
Smacznego!
Składniki
1 szt. Dynia piżmowa | |
1 szklanka Mąka kukurydziana | |
1.5 szklanki Mąka z ciecierzycy | |
1 szklanka Woda | |
do smaku Sól (kamienna) | |
1 szklanka Pestki słonecznika | |
4 garści Orzechy pistacjowe nie prażone i nie solone | |
Do smaku (ok. 1 łyżka) Kurkuma | |
Do smaku Imbir w proszku | |
Do smaku Cynamon | |
4 ząbki. Czosnek |