• Home
  • Bez glutenu
  • Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.
0 0
Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.

Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.

Sposób przygotowania

Share

Przepis ten jest mocno urozmaiconym, iście świątecznym wydaniem mojego JAGIELNIKA, przepis na niego możecie też znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu VEGE, kto by pomyślał, że oprócz moich zdjęć portretowych znajdą się kiedyś w nim moje vegańskie przepisy! 🙂

Sprawdzony i ulubiony jagielnik postanowiłam przyrządzić w świątecznej odsłonie, a skoro Święta, to orzechy i inne łakocie, nie mogło zabraknąć ich tutaj!

Składniki:

– płatki jaglane 400 g
– daktyle 250 g
– amarantus ekspandowany 75 g
– orzechy laskowe 100 g
– migdały 100 g
– czekolada gorzka 1 szt.
– budyń bezglutenowy waniliowy
– cukier waniliowy 2 op. (z cukrem trzcinowym)
– cukier kokosowy 0,5 szklanki

Masa daktylowa:
Daktyle (bez namaczania) kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do wysokiego kielicha blendera. W młynku mielimy migdały i orzechy, mieszamy razem w miseczce. Do blendowania daktyli dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody, tak, żeby powstała nam gładka masa. Dodajemy 2/3 orzechów i migdałów i dokładnie mieszamy łyżką. Porcję dzielimy na dwie i do jednej części dosypujemy amarantus ekspandowany. Mieszamy tak, by amarantus dokładnie wszedł w masę.

Masa jaglana: Gotujemy płatki jaglane z wodą w proporcji 1/2 na miękko. Do masy dodajemy suchy budyń z opakowania, cukier waniliowy i cukier kokosowy  dokładnie blendujemy na zwartą, gładką masę trzymając garnek na malutkim ogniu. Masa musi być gęsta, ani trochę lejąca. Można dodać odrobinkę wody, żeby się lepiej blendowało, ale później trzeba ją odparować.

Foremkę (najlepiej tortownicę dowolnego kształtu) wykładamy papierem do pieczenia. Dodajemy pierwszą warstwę, daktylową z amarantusem, kładziemy w 3-4 miejscach i wygniatamy łyżka lub dłońmi dokładnie kształt blaszki. Następnie dodajemy połowę masy jaglanej. Kolejno na nią kładziemy masę daktylową bez amarantusa – najlepiej zrobić to dłońmi, odrywając od reszty masy kawałek, prasując w dłoniach na płasko i układając na masę jaglaną. Trzeba to zrobić delikatnie, żeby nie stracić ułożenia warstw.
I znowu kładziemy masę jaglaną.

Następnie rozpuszczamy w małym garnuszku czekoladę z niewielką ilością wody, a kiedy jest już płynna, dosypujemy resztę orzechów i migdałów (zostawiając odrobinkę na posypkę) oraz mieszamy.
Delikatnie łyżką rozprowadzamy masę na jagielniku. Posypujemy resztą orzechów jak nas fantazja poniesie. Wkładamy do lodówki – gotowy do jedzenia jest nawet już po 20 minutach, ale kroić najlepiej będzie się po około 2-3 godzinach.
Nie trzeba go trzymać cały czas w lodówce (bo wówczas może za bardzo stwardnieć jak będzie tam za chłodno), najlepiej w zimnym miejscu.

wegański bezglutenowy makowiec japoński
poprzedni
Wegański i bezglutenowy makowiec japoński.
Kasza z duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
następny
Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
  • Medium

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
wegański bezglutenowy makowiec japoński
poprzedni
Wegański i bezglutenowy makowiec japoński.
Kasza z duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
następny
Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.