0 0
Kalafiorki w czapeczkach z ciasta

Kalafiorki w czapeczkach z ciasta

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Chciało mi się czegoś innego z warzywami, czegoś ciekawego, innego w smaku i formie – wówczas innym okiem spojrzałam na kalafiora… i zastanowiłam się, jakby smakował umoczony troszkę w cieście i usmażony. Oczywiście wzrosłaby jego kaloryczność bombowo, ale co tam – czasem można zjeść inne oblicze kalafiora 😀

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Kafafior myjemy, odcinamy "pień", dzielimy go na jak najdrobniejsze kawałki (będzie łatwiej smażyć).
    Na dno garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę wody (możemy również przyrządzić na parze) i wkładamy cżąstki kalafiora.
    Odrobinę solimy, przykrywamy pokrywką i gotujemy kilka minut do momentu, aż kalafior będzie miękki, ale jeszcze lekko chrupiący.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie ciasta

    Do miski od miksera wsypujemy mąki, miksujemy razem z mlekiem i przyprawami.
    Ciasto musi być w konsystencji bardziej gęste niż naleśnikowe.

    Krok 3
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie kalafiora w cieście

    Kalafiorowe koszyczki moczymy "głową w dół" w cieście (nie za głęboko) i układamy na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Smażymy do zarumienienia.
    Jeżeli zamoczymy kalafiorki w cieście za głęboko, musimy je na patelni poobracać na boki :)
    Możemy też ułożyć całość na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku (ok 20 min, temp. 180-200).

    zupa gruszkowo - imbirowa z curry
    następny
    Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.
    • 50 min
    • liczba porcji: 4
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 szklanka Mąka kukurydziana
    0.25 szklanki Mąka ziemniaczana
    1 szklanka Mleko roślinne
    szczypta Sól (kamienna)
    0.5 łyżeczki Soda oczyszczona
    w zależności od konsystencji ciasta Woda
    do smaku Imbir w proszku
    do smaku (odrobinę) Kurkuma
    1 szt. Kalafior
    3-4 łyżki Olej kokosowy
    zupa gruszkowo - imbirowa z curry
    następny
    Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.