0 0
Kapusta kiszona własnej produkcji.

Kapusta kiszona własnej produkcji.

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Pamiętam smak kiszonej w całości kapusty robionej przez Dziadków od strony Taty, zawsze była w beczce i pomiędzy posiekaną kapustę wkładane zawsze były całe główki. Jaaaaaki to był smak!!!
Już dobry rok kiszę kapustę sama, w słoikach, właśnie w takich większych kawałkach, lub grubo posiekaną.
Ma ona totalnie inny smak, niż taka kiszona tradycyjnie, a doznań zjedzenia takich większych kawałków nie da się porównać z niczym!

Wielbię ją!
Oczywiście po wyciągnięciu kapusty ze słoika (albo zjedzeniu całej) soku nie wylewamy, tylko wypijamy! 🙂

Krok 1
Oznacz jako zakończone

Kapustę kroimy w dowolny sposób, na grube kawałki, lub na trójkąty, możemy też tradycyjnie posiekać. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy letnią wodą, do której wcześniej dodajemy po 1 łyżce z lekkim czubkiem soli na 1 litr wody. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kapusta gotowa jest po około miesiącu, po roku jest totalna petarda :-)

śledzie w śmietanie vegańskie
poprzedni
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.
bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
następny
Bezglutenowe pierogi lub uszka z kapustą i grzybami.
  • łatwe

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

dowolna ilość Kapusta biała
1 łyżka z małym czubkiem na 1 l wody Sól (kamienna)
letnia Woda
1 ząbek na litr Czosnek
śledzie w śmietanie vegańskie
poprzedni
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.
bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
następny
Bezglutenowe pierogi lub uszka z kapustą i grzybami.