• Home
  • Bez glutenu
  • Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
0 0
Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.

Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Kolejny przepis powstały w zawiłościach mojej głowy (a może duszy? 🙂 ), po wyobrażeniu sobie smaku potrawy.
    Przepis ten rozpoczyna nowy cykl, receptur, wraz z prezentacją wybranych produktów – które zakupiłam do testów.
    Przygotuję również dla Was odrębny dział z produktami, które warto mieć w swojej wege lub nie-wege kuchni.
    Od teraz też więcej zdjęć! 🙂

    A teraz trochę o samym przepisie, powstał w totalnym pospiechu, nie miałam za dużo w lodówce, a i wielce czasu na kombinacje.
    Chciałam zjeść coś pożywnego szybko, a komponując posiłki staram się, by zawierały roślinne białka różnego pochodzenia, wartościowe węglowodany (najczęściej bezglutenowe) no i były smaczne 🙂
    Lubię bardzo kuchnię azjatycką, pełno w niej warzy i bardzo aromatycznych kompozycji przypraw  – dzięki nim „zwykłe” warzywa, zyskują wspaniałego wymiaru i nie nudzą się tak szybko.
    Kocham wszelkiej maści algi, w każdej postaci – czasem, jak mnie dopadnie nagła konieczność zjedzenia nori, jem płaty do sushi jak chipsy :D.
    Prawdziwa w nich kopalnia makro- i mikroelementów począwszy od bardzo wartościowego białka, poprzez żelazo, potas, sód, wit. z grupy B w tym kwas foliowy.
    Zielone wodorosty zawierają kwas alfa-linolenowy.

    Algi pojawią się jeszcze w kolejnych awaryjnych przepisach, tak jak i indyjskie przyprawy 🙂

    Krok 1
    20 min
    Oznacz jako zakończone

    Składniki i przygotowanie

    1. Dynię obieramy ze skórki obieraczką do warzyw (wcześniej myjemy) i przy pomocy obieraczki ścieramy ją na duże wiórki / płatki.
    2. Kaszę odmierzamy, dodajemy 2 x tyle wody (ja zwykle odmierzam za pomocą szklanki) i wsypujemy / wlewamy wraz z wodą do garnka, solimy, przykrywamy i na małym "ogniu" gotujemy do miękkości. (ok 20 min.)
    3. Na patelnię wlewamy oliwę (lub inny olej dobrej jakości nadający się do smażenia/duszenia), dodajemy dynię i lekko obsmażamy.
    4. Dodajemy śmietanę ryżową, sól, cytrynę, przyprawę i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
    5. Ugotowaną kaszę kładziemy na talerz / do miski, dodajemy dynię, całość posypujemy płatkami nori.
    6. Bierzemy dokładkę :D

    świąteczny jagielnik z orzechami i czekoladą
    poprzedni
    Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.
    wegański-krem-pieczarkowy
    następny
    Wegański pieczarkowy krem z zeszkloną cebulką.
    • 40 min
    • liczba porcji: 2
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    150 g Kasza pęczak zamiennie z kernotto orkiszowym (zawiera gluten)
    150 g Kernotto orkiszowe zamiennie z kaszą pęczak (bez glutenu)
    300 g Dynia piżmowa starta w płatki za pomocą obieraczki do warzyw
    4 łyżki Oliwa z oliwek
    0.5 Śmietana ryżowa BIO ALINOR
    do smaku Sól (kamienna)
    2 garści Nori płatki
    do smaku Pav Bhaji masala
    kilka kropli Cytryna do smaku
    świąteczny jagielnik z orzechami i czekoladą
    poprzedni
    Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.
    wegański-krem-pieczarkowy
    następny
    Wegański pieczarkowy krem z zeszkloną cebulką.