0 0
Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.

Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Uwielbiam, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy świeże szparagi, kalarepę i inne warzywa. Zawsze mi tego za mało i za krótko. Nie nasycam się szparagami, choć co roku obiecuję, że zrobię zapas kremu na całą zimę 😉
    Ten zestaw z pewnością wykonam w różnych modyfikacjach.
    Do wykonania zdjęć użyłam białych szparagów, wcześniej robiłam też wersję z zielonymi – była równie pyszna!
    W przypadku, kiedy nie dostaniecie szparagów – można zrobić też spokojnie bez nich, przepis można modyfikować w zależności od dostępnych warzyw.
    Tutaj użyłam groszku z puszki, możecie zastąpić też groszkiem świeżym lub świeżymi strączkami młodymi w całości (tylko po zdjęciu szypułki).

    Używam kaszy jaglanej  i chrzanu kupowanych na poznańskim Zielonym Targu firmy Naturplon. Ich jaglana jest niezastąpiona w smaku! Znacznie różni się od kupowanych w działach eko w marketach. Nie płuczę jej przed ugotowaniem, w ogóle nie ma w niej goryczki. Czasem trafi się chrupiąca łupinka – uwielbiam to 🙂
    Ziarenka nie są idealne, w tym samym kolorze, widać i czuć, że pochodzą z miejsca, w którym jagło traktowane jest w tradycyjny sposób, z szacunkiem i miłością do tradycji :-)!

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie kaszy jaglanej

    Odmierzamy 200 g kaszy. Wsypuję do garnka z grubym dnem i dodaję 2 x tyle wody ile kaszy (objętościowo).
    Gotujemy ok. 20 min. do zmięknięcia i napęcznienia. Na chwilę zostawiam pod przykryciem.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przyrządzenie warzyw

    1. Myjemy warzywa. Obieraczką do warzyw obieramy szparagi (od zielonych odcinamy tylko końcówki na ok 2-3 cm).
    2. Kalarepę kroimy w słupki, szparagi w 3-4 cm kawałki.
    3. Odcedzamy groszek z puszki na sitku.
    4. Rozgrzewamy patelnię / rondel i dodajemy oliwę, leciutko obsmażamy kalarepę i szparagi.
    5. Dodajemy śmietanę wegańską, tahini, chrzan, groszek i wszystko mieszamy.
    6. Siekamy umyty koper i dodajemy na patelnię.
    7. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Szparagi tak przygotowane są rewelacyjne, nie są "sflaczałe", jak po gotowaniu. soczyste i chrupiące :-)
    8. Możemy podać kaszę w osobnym naczyniu i warzywa w osobnym - albo już od razu wymieszać na talerzu / jak kto lubi!

    wegańskie-kulk-i-mocy-z-czarnego-sezamu-i-amarantusa
    poprzedni
    Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa
    krem-brokulowy-weganski-z kielkami-pestkami i porem
    następny
    Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.
    • 40 min
    • liczba porcji: 2
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    2 łyżki Tahini
    150 ml Śmietana ryżowa BIO ALINOR opcjonalnie mleko ryżowe
    2 łyżki Chrzan najlepiej ekologiczny
    2 szt. Kalarepa
    1 pęczek Szparagi zielone lub białe
    4 gałązki Koper świeży małe
    200 g Groszek zielony z puszki lub świeży
    1 łyżeczka Sól (kamienna) do smaku (płaska)
    200 g Kasza jaglana
    2 x objętość kaszy Woda
    3 łyżki Oliwa z oliwek nadająca się do duszenia
    do smaku Pieprz czarny
    wegańskie-kulk-i-mocy-z-czarnego-sezamu-i-amarantusa
    poprzedni
    Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa
    krem-brokulowy-weganski-z kielkami-pestkami i porem
    następny
    Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.