• Home
  • Bez glutenu
  • Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.
0 0
Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.

Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Kremy to doskonały sposób, żeby zjadać dużo warzyw, w doskonałych kompozycjach – osobiście wolę je od klasycznych zup. Szybkie do przyrządzenia i sycące.
    Można zabrać w termosie wszędzie. A jak uzupełnimy je smakowitymi i pożywnymi dodatkami zyskamy dobrze zbilansowany, pełnowartościowy wegański posiłek.

    Krok 1
    40 min
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie kremu

    Brokuły myjemy i rozdzielamy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
    Następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, awokado (miękkie), sól, pieprz, chili i wyciskamy sok z połowy cytryny. Gotujemy jeszcze przez 10-15 min.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie dodatków

    Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek (jeżeli jecie masło, może być ghee). Kroimy umytego pora na cienkie krążki, razem z kiełkami (ciecierzyca, fasola mung, soczewica), pestkami dyni i słonecznika dusimy ok. 10 min pod przykryciem.

    Krok 3
    Oznacz jako zakończone

    Serwowanie

    Podajemy sporą porcję zupy, a do niej dodajemy uduszone dodatki oraz posypujemy ekspandowaną gryką. Możemy również grykę i dodatki podać osobno, a każda z osób nałoży tyle, na ile będzie miała ochotę. Tuż przed podaniem skrapiamy każdą porcję 1-2 kroplami limonki.

    wegańskie kaszotto z groszkiem, szparagami i kalarepą
    poprzedni
    Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.
    klopsy z dyni fotografia kulinarna przepis
    następny
    Dyniowe klopsy z orzechami.
    • 60 min
    • liczba porcji: 6
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    3 szt. brokuł
    2 łyżki masło orzechowe
    200 g kiełki stir-fry
    1 szt. Por
    1 szt. Awokado
    0.5 szklanki Pestki słonecznika
    3 łyżki Oliwa z oliwek
    200 g Gryka ekspandowana
    0.5 Cytryna
    do smaku Limonka
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz czarny
    do smaku Chili
    0.5 szklanki pestki dyni
    wegańskie kaszotto z groszkiem, szparagami i kalarepą
    poprzedni
    Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.
    klopsy z dyni fotografia kulinarna przepis
    następny
    Dyniowe klopsy z orzechami.