• Home
  • Bez glutenu
  • Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.
0 0
Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.

Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.

Koktail z chia

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Chia i mięta – czyli rodzina w komplecie! 🙂 /obie pochodzą z rodziny jasnotowatych/.

    Zaliczane do superfoods nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, zdolne są wchłonąć 10-12 razy więcej masy wody niż same ważą, a to dzięki wysokiej zawartości błonnika, który sięga 40% ich masy. Im więcej czasu zatem damy tym magicznym nasionkom „napić” się mleka roślinnego (czy wody), tym lepiej dla nas, tym bardziej nasyci nas mała porcja koktailu – jest to ważna informacja m.in. dla osób chcących nieco przyspieszyć perystaltykę jelit.

    Bogate w wysokiej jakości białka (14%), przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 (głównie ALA – kwas alfa-linolenowy), magnez, mangan, fosfor. Zawierają aż 18% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń (w 28 g). Badania wykazały również, że spożywanie nasion chia obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stany zapalne.

    Mięta – orzeźwiająca i bardzo aromatyczna, nadaje potrawom i napojom charakterystyczny smak i zapach. Wspomaga procesy trawienia, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, mentol w niej zawarty wspomaga wydzielanie żółci.

    Gruszki – należą do nielicznej grupy owoców zawierających jod (tarczyca), bogate w bor (praca mózgu, koncentracja), są świetnym źródłem potasu!

    Koktail ten będzie świetny na rozpoczęcie dnia, na śniadanie – dla osób które chcą poprawić perystaltykę, a także dla sportowców, dostarczy białka, wapnia i potasu.

    Krok 1
    min. 2 h
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie nasion chia

    Mleko roślinne (1/2 porcji) wlewamy do naczynia (dzbanek, wysoka miska) i dodajemy nasiona chia. Zwykle przygotowuję je wieczorem i wstawiam do lodówki, żeby rano móc użyć do koktailu. Jeżeli chcecie jednak podać je w dowolnym momencie, dajcie im chociaż 2 h, żeby namoczyły się w spokoju i "napiły" mleka.

    Krok 2
    15 min
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie koktailu

    Kiedy już nasze nasionka chia napiją się odpowiednio możemy przystąpić do przygotowania pozostałej części koktailu. Będziemy potrzebować blendera. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (tak, żeby się łatwiej zblendowały). Przy użyciu blendera kielichowego lub ręcznego blendujemy gruszki razem z resztą mleka roślinnego do uzyskania gładkiej masy. Siekamy na drobno sporą ilość listków mięty, mają nadać bardzo wyraźny aromat. Do dzbanka z nasionami chia dodajemy zblendowane gruszki i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną na drobno miętę i ponownie mieszamy. Jeżeli jesteście w posiadaniu blendera, który pokruszy lód - do dzieła! Śmiało można przed podaniem dodać pokruszonego lodu. Latem będziecie wdzięczni losowi za taki koktail :D

    wegańskie-gołąbki-z-kurkami
    poprzedni
    Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.
    veganskie tzatziki
    następny
    Wegańskie Tzatziki
    • 135 min
    • liczba porcji: 2
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    10 łyżek Chia
    0.5 l Mleko roślinne migdałowe, owsiane lub ryżowe
    4 szt. Gruszka jeżeli małe to 6 szt.
    10 listków Mięta świeża ilość dowolna (do smaku)
    wegańskie-gołąbki-z-kurkami
    poprzedni
    Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.
    veganskie tzatziki
    następny
    Wegańskie Tzatziki