• Home
  • do 60 min
  • Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie
0 0
Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie

Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Muffiny z cieciorki z makiem – to połączenie dwóch moich ukochanych składników, a w zasadzie trzech, bo jeszcze nerkowców!

    Trzeba się trochę napracować, żeby będąc weganinem i jeszcze do tego aktywnym, dostarczyć potrzebną liczbę kalorii w diecie. Dlatego lubię robić dania, które są mix-bombami skladników, makro- i mikroelementów, a do tego są jeszcze pyszne i dają kopa energii.
    Najczęściej są to dzieła zupełnego przypadku i natchnienia – tak też było z tymi muffinami z cieciorki z makiem. Od dłuższego czasu paczka maku leżała w koszyczku i łypała na mnie ponętnie.
    Makowiec to moje ulubione świąteczne i nie tylko, ciasto. Dlaczego więc nie jeść go częściej?

    Do przygotowania muffinów potrzebujecie:
    – 2 puszki cieciorki (200g) lub słoik 400 g
    – mak mielony suchy – 200 g
    – masło z orzechów nerkowca prażonych (używam PRIMAVIKA) 2-3 duże łyżki
    – daktyle 300 g (lub więcej do smaku, z takiej porcji wychodzą pół-słodkie, z doświadczenia wiem, że dla słodyczożerców będą wytrawne ;-), posmakujcie więc masę przed upieczeniem i dodajcie więcej daktyli, myślę, że nawet o 100 g jak lubicie naprawdę słodko!
    – suszone morele i figi – 100 g
    – mąka jaglana 100 g
    – „mleko” migdałowe nie słodzone – 1 szklanka

    Samo wykonanie jest ultra proste – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego/malaksera, do miski z dużymi siekającymi nożami i wymieszać wszystko ze sobą i zmiksować na masę [ lub do blendera z misą, wtedy mniejszymi porcjami trzeba siekać]. Da się to zrobić nawet blenderem ręcznym, ale najpierw trzeba będzie posiekać owoce suszone na małe kawałki.

    Z części ciasta zrobiłam muffiny, a część testowo przygotowałam jako spód lub po prostu ciasto w blaszce tortowej – i sprawdziło się też super!
    Schłodzone w lodówce prezentuje się genialnie – mam więc jeszcze pomysł na następną porcję! 😉

    Jeżeli lubisz mak, sprawdź też ten przepis na MAKOWIEC JAPOŃSKI.

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie muffinów

    Zaczynając od cieciorki, napoju migdałowego i daktyli, wszystkie składniki miksujemy na masę w robocie kuchennym (misa z dużym nożem).
    Wykładamy masą foremkę do muffinów (papierki) lub blaszkę na płasko albo inne foremki :-)
    Pieczemy 50 min w temperaturze 180 st.

    wegańska botwinka z tahini
    poprzedni
    Wegańska botwinka z tahini
    bezglutenowa, wegańska pizza
    następny
    Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!
    • 60 min.
    • Medium
    • 180 st.

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    400 g Cieciorka
    200 g mak mielony suchy
    100 g Mąka jaglana
    300 g Daktyle suszone lub więcej (można dosłodzić syropem np. z agawy oprócz daktyli
    50 g suszone morele
    50 g suszone figi
    3 łyżki masło z prażonych orzechów nerkowca
    1 szklanka napój migdałowy
    wegańska botwinka z tahini
    poprzedni
    Wegańska botwinka z tahini
    bezglutenowa, wegańska pizza
    następny
    Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!