
Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.
Składniki
-
200 g Maka pszenna 650 /Naturplon/
-
200 g Mąka jaglana
-
2 szklanki Zakwas chlebowy na mące żytniej
-
0.5 pęczka Szpinak świeży
-
8 szt. Pieczarki
-
1 szt. Czerwona cebula
-
do smaku Oregano
-
0.5 puszki Pulpa pomidorowa
-
6 łyżek Oliwa z oliwek
-
do smaku Sól (kamienna)
-
0.5 l Woda
-
Sposób przygotowania
Zbliża się piątkowy wieczór, mają do Was wpaść goście, wiesz, że nie jedzą mleka (bo nie mogą, lub dlatego, że są veganami), wiesz też, że jedna z koleżanek nie może pszenicy (ale inny rodzaj mąki toleruje). I na samą myśl o przygotowaniu czegoś sensownego dla całej ekipy, masz ochotę dostać nagłej gorączki lub sraczki i odwołać imprezę 😀
A masz zakwas na chleb w lodówce…?
Mam dla Ciebie rozwiązanie!
Dwa rodzaje pizzy za jednym zamachem, a na dodatek bez ugniatania, brudzenia rąk ciastem (bo strasznie nie lubisz jak masz oklejone ciastem palce i nie możesz odebrać telefonu, albo podrapać się po nosie, który jak na złość właśnie w takich chwilach najbardziej swędzi…). Co Ty na to?
Jaglana i pszenna pizza na zakwasie żytnim. Gotowe w 20 minut!
Tak, wiem – właśnie uratowałam Twoją kąpiel i zrobienie się na bóstwo 😉
W tym przepisie nie znajdziesz jednak przepisu na zakwas – ten powinien znajdować się w Twojej lodówce na stałe 😀
A jeżeli jeszcze nie opanowałaś/eś chlebowej sztuki selfmade, to do dzieła!
U nas ta pizza znika w mgnieniu oka – napiszcie jak Wam smakowała! 🙂
Przygotowanie ciasta
Przygotowany, podkarmiony, wyrośnięty zakwas (porcja ok 0,5 l) dzielimy na pół i wkładamy do osobnych misek.
Do jednej dodajemy mąkę pszenną, a do drugiej mąkę jaglaną. Do każdej porcji dolewamy wody, tyle, by ciasto miało gęstą konsystencję. Odrobinę solimy.
Odstawiamy na min. 2 h do wyrośnięcia.
Goście u progu, czyli na 20 min przed godziną zero.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 - 220 stopni.
Myjemy liście szpinaku i pieczarki. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Pulpę pomidorową blendujemy z solą i oliwą z oliwek do zwartej, gładkiej masy (możecie użyć dowolnego, zdrowego, sosu pomidorowego)
Blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą z nich na środek wlewamy inne ciasto i ruchami okrężnymi łyżki rozprowadzamy je tak, by utworzyć cienki, okrągły placek.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Kiedy pierwsze ciasto jest upieczone, wyciągamy blachę z piekarnika, na ciasto nakładamy sos pomidorowy (na całą powierzchnię ciasta cienką warstwę), pieczarki, szpinak i cebulę. Posypujemy oregano i odrobiną soli. I tak po kolei każdy placek pizzy (w zależności od tego ile zrobicie :) )
Składniki
200 g Maka pszenna 650 /Naturplon/ | |
200 g Mąka jaglana | |
2 szklanki Zakwas chlebowy na mące żytniej | |
0.5 pęczka Szpinak świeży | |
8 szt. Pieczarki | |
1 szt. Czerwona cebula | |
do smaku Oregano | |
0.5 puszki Pulpa pomidorowa | |
6 łyżek Oliwa z oliwek | |
do smaku Sól (kamienna) | |
0.5 l Woda | |