0 0
Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.

Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Zbliża się piątkowy wieczór, mają do Was wpaść goście, wiesz, że nie jedzą mleka (bo nie mogą, lub dlatego, że są veganami), wiesz też, że jedna z koleżanek nie może pszenicy (ale inny rodzaj mąki toleruje). I na samą myśl o przygotowaniu czegoś sensownego dla całej ekipy, masz ochotę dostać nagłej gorączki lub sraczki i odwołać imprezę 😀

    A masz zakwas na chleb w lodówce…?

    Mam dla Ciebie rozwiązanie!
    Dwa rodzaje pizzy za jednym zamachem, a na dodatek bez ugniatania, brudzenia rąk ciastem (bo strasznie nie lubisz jak masz oklejone ciastem palce i nie możesz odebrać telefonu, albo podrapać się po nosie, który jak na złość właśnie w takich chwilach najbardziej swędzi…). Co Ty na to?

    Jaglana i pszenna pizza na zakwasie żytnim. Gotowe w 20 minut!
    Tak, wiem – właśnie uratowałam Twoją kąpiel  i zrobienie się na bóstwo 😉

    W tym przepisie nie znajdziesz jednak przepisu na zakwas – ten powinien znajdować się w Twojej lodówce na stałe 😀
    A jeżeli jeszcze nie opanowałaś/eś chlebowej sztuki selfmade, to do dzieła!

    U nas ta pizza znika w mgnieniu oka – napiszcie jak Wam smakowała! 🙂

    Krok 1
    10 min.
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie ciasta

    Przygotowany, podkarmiony, wyrośnięty zakwas (porcja ok 0,5 l) dzielimy na pół i wkładamy do osobnych misek.
    Do jednej dodajemy mąkę pszenną, a do drugiej mąkę jaglaną. Do każdej porcji dolewamy wody, tyle, by ciasto miało gęstą konsystencję. Odrobinę solimy.
    Odstawiamy na min. 2 h do wyrośnięcia.

    Krok 2
    30 min.
    Oznacz jako zakończone

    Goście u progu, czyli na 20 min przed godziną zero.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 - 220 stopni.
    Myjemy liście szpinaku i pieczarki. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
    Pulpę pomidorową blendujemy z solą i oliwą z oliwek do zwartej, gładkiej masy (możecie użyć dowolnego, zdrowego, sosu pomidorowego)

    Blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą z nich na środek wlewamy inne ciasto i ruchami okrężnymi łyżki rozprowadzamy je tak, by utworzyć cienki, okrągły placek.
    Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Kiedy pierwsze ciasto jest upieczone, wyciągamy blachę z piekarnika, na ciasto nakładamy sos pomidorowy (na całą powierzchnię ciasta cienką warstwę), pieczarki, szpinak i cebulę. Posypujemy oregano i odrobiną soli. I tak po kolei każdy placek pizzy (w zależności od tego ile zrobicie :) )

    zakwas buraczany
    poprzedni
    Zakwas buraczany
    następny
    Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.
    • 40 min
    • liczba porcji: 2
    • łatwe
    • 220

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    200 g Maka pszenna 650 /Naturplon/
    200 g Mąka jaglana
    2 szklanki Zakwas chlebowy na mące żytniej
    0.5 pęczka Szpinak świeży
    8 szt. Pieczarki
    1 szt. Czerwona cebula
    do smaku Oregano
    0.5 puszki Pulpa pomidorowa
    6 łyżek Oliwa z oliwek
    do smaku Sól (kamienna)
    0.5 l Woda
    zakwas buraczany
    poprzedni
    Zakwas buraczany
    następny
    Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.