• Home
  • Bez glutenu
  • Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa
0 0
Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa

Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Uwielbiam wszystko, co ma związek z sezamem – choć jest to produkt wysoce alergenny, to mogę ja mogę go wcinać i korzystam z tej opcji.
    Jest bogatym źródłem aminokwasów (ok. 20% składu), magnezu, miedzi, fosforu, selenu, cynku, żelaza i wapnia, a co ciekawe zawieraja dwa składniki, które wpływają na nasz nastrój  – Tiaminę (wit. B1) oraz Tryptofan, aminokwas biorący udział w produkcji serotoniny.

    Amarantus z kolei, to bogate źródło wapnia dobrze przyswajalnego, magnezu, witamin z grupy B, żelaza i kwasu foliowego.

    Nie tylko z tego powodu można stwierdzić, że codzienna mała porcja tej pysznej smakowitości poprawi nam nastrój (bo nie ma nic lepszego niż pyszna zdrowa słodycz do kawki 🙂 ).
    A tak bardziej ciut poważnie, to jedząc je z kawką, trochę utrudnimy wchłanianie witamin, szczególnie żelaza. Ale kto by się tym przejmował w obliczu chwili rozkoszy 😉

    Specyficzne połączenie składników i schłodzenie w lodówce sprawiło, że kulki mają lekko czekoladowy smak – co dla osób muszących unikać czekolady i kakao jest wyśmienitym zastępstwem.
    Mam już pomysł na ciasto z użyciem tych składników, a tymczasem przepis na czarne złoto oddaję w Wasze ręce!!!

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie magicznych kulek

    1. Czarny sezam razem ze słonecznikiem prażymy ok. 10 min na gorącej, suchej patelni (uwaga, żeby nie przypiec, bo sezam będzie gorzki).
    2. Po uprażeniu wsypujemy ziarna do młynka i mielimy na masę.
    3. Przesypujemy do miski, dodajemy odrobinę napoju ryżowego ("mleka") oraz 2 łyżki melasy.
    4. Dosypujemy amarantus i całość mieszamy dokładnie.
    Masa jest lekko klejąca i lekko brudząca na czarno ręce (ale nie farbująca :-) )
    5. Lepimy kulki lub wykładamy całość masy na papier do pieczenia i zawijamy w rulonik/batonik.
    6. Wkładamy do lodówki (jeść można od razu, ale po schłodzeniu nabierają czekoladowego smaku).
    7. Rulonik/batonik możemy kroić w dowolne kawałki albo wcinać gotowe kulki - mi wyszło ok. 15 porcji.

    Wegański krem warzywny z awokado
    poprzedni
    Wegański krem warzywny.
    wegańskie kaszotto z groszkiem, szparagami i kalarepą
    następny
    Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.
    • 30 min
    • liczba porcji: 4
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    100 g Czarny sezam
    100 g Pestki słonecznika
    50 g Amarantus ekspandowany
    4 łyżki Napój ryżowy
    2 łyżki Melasa

    Nutritional information

    102 kcal
    1 porcja (1 kulka)
    3,77 g białka
    1 porcja (1 kulka)
    7,115 g tłuszczu
    1 porcja (1 kulka)
    6,136 g węgl.
    1 porcja (1 kulka)
    Wegański krem warzywny z awokado
    poprzedni
    Wegański krem warzywny.
    wegańskie kaszotto z groszkiem, szparagami i kalarepą
    następny
    Kaszotto z kalarepą, szparagami i zielonym groszkiem.