
Poprawiające nastrój wegańskie, bezglutenowe słociutkie kulki mocy z czarnego sezamu i amarantusa
Składniki
-
100 g Czarny sezam
-
100 g Pestki słonecznika
-
50 g Amarantus ekspandowany
-
4 łyżki Napój ryżowy
-
2 łyżki Melasa
Sposób przygotowania
Uwielbiam wszystko, co ma związek z sezamem – choć jest to produkt wysoce alergenny, to mogę ja mogę go wcinać i korzystam z tej opcji.
Jest bogatym źródłem aminokwasów (ok. 20% składu), magnezu, miedzi, fosforu, selenu, cynku, żelaza i wapnia, a co ciekawe zawieraja dwa składniki, które wpływają na nasz nastrój – Tiaminę (wit. B1) oraz Tryptofan, aminokwas biorący udział w produkcji serotoniny.
Amarantus z kolei, to bogate źródło wapnia dobrze przyswajalnego, magnezu, witamin z grupy B, żelaza i kwasu foliowego.
Nie tylko z tego powodu można stwierdzić, że codzienna mała porcja tej pysznej smakowitości poprawi nam nastrój (bo nie ma nic lepszego niż pyszna zdrowa słodycz do kawki 🙂 ).
A tak bardziej ciut poważnie, to jedząc je z kawką, trochę utrudnimy wchłanianie witamin, szczególnie żelaza. Ale kto by się tym przejmował w obliczu chwili rozkoszy 😉
Specyficzne połączenie składników i schłodzenie w lodówce sprawiło, że kulki mają lekko czekoladowy smak – co dla osób muszących unikać czekolady i kakao jest wyśmienitym zastępstwem.
Mam już pomysł na ciasto z użyciem tych składników, a tymczasem przepis na czarne złoto oddaję w Wasze ręce!!!
Przygotowanie magicznych kulek
1. Czarny sezam razem ze słonecznikiem prażymy ok. 10 min na gorącej, suchej patelni (uwaga, żeby nie przypiec, bo sezam będzie gorzki).
2. Po uprażeniu wsypujemy ziarna do młynka i mielimy na masę.
3. Przesypujemy do miski, dodajemy odrobinę napoju ryżowego ("mleka") oraz 2 łyżki melasy.
4. Dosypujemy amarantus i całość mieszamy dokładnie.
Masa jest lekko klejąca i lekko brudząca na czarno ręce (ale nie farbująca :-) )
5. Lepimy kulki lub wykładamy całość masy na papier do pieczenia i zawijamy w rulonik/batonik.
6. Wkładamy do lodówki (jeść można od razu, ale po schłodzeniu nabierają czekoladowego smaku).
7. Rulonik/batonik możemy kroić w dowolne kawałki albo wcinać gotowe kulki - mi wyszło ok. 15 porcji.
Składniki
100 g Czarny sezam | |
100 g Pestki słonecznika | |
50 g Amarantus ekspandowany | |
4 łyżki Napój ryżowy | |
2 łyżki Melasa |