1 0
Sałatka z buraków z nowalijkami.

Sałatka z buraków z nowalijkami.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Pojawiły się już nowalijki (!), takie prawdziwe, z polskiego gruntu. Zakupione w ostatnią sobotę na poznańskim Zielonym Targu, były inspiracją do przyrządzenia ekspresowej sałatki z burakami, które staram się wpleść do swojej diety.
    Istotnym składnikiem sałatki jest też olej musztardowy z gorczycy białej Naturplon*– który nadaje jej idealnego smaku. Możemy oczywiście zastosować inny olej czy oliwę z oliwek – byleby nie zbyt intensywną w smaku. Dobrze sprawdzi się też tutaj olej z pestek dyni.

    Buraki – mają zasadotwórcze działanie, pomagają wątrobie oczyścić organizm z toksyn, podnoszą odporność organizmu, wypłukują kwas moczowy z organizmu, normalizują cholesterol we krwi, a przede wszystkim dzięki zawartym w nich azotanom zwiększają wydolność i wytrzymałość w sporcie! To nie mit, że wypity przed wysiłkiem sok z buraków poprawia wydajność na treningu czy zawodach 🙂 Burak powinien być częstym gościem w naszych domach.
    Jedynym jego minusem jest to, że przyrządza się go dosyć długo – a nie zawsze chce mi się czekać, aż się upiecze czy ugotuje na parze. Zdarza mi się zapomnieć, że je wstawiłam… 😀
    Minimalizując ryzyko pożaru – korzystam czasem z już ugotowanych, pasteryzowanych, bez dodatków, buraków dostępnych w sklepach. Smakują nieźle, a przyrządzić można je od razu.
    Jak mam więcej czasu i czujności na awarię w garach – piekę, lub gotuję na parze (tylko umyte, nie obieram – robię to po upieczeniu/ugotowaniu).

    Pestki dyni – bogate w fitosterole i witaminę E, kwas linolowy, chronią więc przed miażdżycą, rakiem prostaty

    *można go kupić na poznańskim Zielonym Targu

     

    Krok 1
    20 min.
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie sałatki

    Ugotowane/upieczone buraki (albo samodzielnie, albo kupione już ugotowane) kroimy na połowę, a potem w słupki. Rzodkiewkę i cebulkę ze szczypiorem myjemy i siekamy na kawałki. Wkładamy pokrojone warzywa do miski. Dodajemy ziarna słonecznika, olej musztardowy, ocet jabłkowy, sól pieprz i rozdrobnione listki kolendry (jeżeli nie lubicie jej smaku, możecie nie dodawać)
    Całość mieszamy najlepiej dopiero przed podaniem. A po upływie 2,5 h biegniemy na trening robić życiówki ;)
    Smacznego buraczanego!

    Wegański twarożek ze słonecznika
    poprzedni
    Wegański twarożek z pestek słonecznika z nowalijkami.
    twarożek z tofu
    następny
    Wegański „twarożek” z tofu i nowalijek
    • 20 min
    • liczba porcji: 2
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    2 szt. Buraki
    4 garście Pestki słonecznika
    1 pęczek Rzodkiewka
    4 szt. Młoda cebulka wraz ze szczypiorem
    4 łyżki Olej musztardowy z gorczycy białej do smaku
    3 łyżki Ocet jabłkowy do smaku
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz
    kilka listków Kolendra świeża
    Wegański twarożek ze słonecznika
    poprzedni
    Wegański twarożek z pestek słonecznika z nowalijkami.
    twarożek z tofu
    następny
    Wegański „twarożek” z tofu i nowalijek