
Sałatka „Zielono mi!”
Składniki
-
1 szt. brokuł
-
8 garści pestki dyni
-
0.5 szklanki Oliwa z oliwek
-
4 szt. Awokado
-
4 szt. kiwidojrzałe
-
1 pęczek Szczypiorek
-
4 szt. zielone papryczki
-
1 pęczek Szpinak świeżylub opakowanie
-
1 pęczek rukolalub opakowanie
-
1 szt. Cytryna
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól (kamienna)(zmielona)
-
kilka listków świeża kolendra
Sposób przygotowania
Zielona do szpiku… ekhm… szpinaku!
Pełna żelaza, dobrych tłuszczy i wit. C.
Świeży, cytrusowy aromat zachwyci nawet tych, którzy nie wielbią awokado. Przygotowanie zajmie nam tylko 15 minut!
Super – jakby szpinak i rukola były z lokalnego ryneczku 🙂
A jeżeli, brakować Wam będzie tutaj węgli, spokojnie można dodać kaszę pęczak (z glutenowych) lub makaron kukurydziany (z bezglutenowych) lub klasyczną jaglaną.
Przygotowanie sosu
Dwie sztuki awokado (wybieramy te bardzo dojrzałe, miękkie) obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Kroimy na duże kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, wyciskamy sok z całej cytryny (uwaga na pestki). Blendujemy składniki na zwartą masę. W międzyczasie siekamy szczypior, część zostawiamy do posypania sałatki, część użyjemy do sosu. Do zblendowanej masy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekany szczypior. Mieszamy i przekładamy do osobnej miseczki.
Sałatka
Składniki myjemy dokładnie. Brokuł dzielimy na małe "koszyczki" i wrzucamy na 5 min. do gotującej się wody (wrzącej), tylko do momentu aż delikatnie zmięknie. Równie dobrze możemy ugotować na parze - ważne, by lekko zmiękł, ale nie stracił koloru. Zaraz po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.
Szpinak i rukolę mieszamy w proporcji 50/50 i wkładamy do docelowego naczynia (może być to bezpośrednio na talerzu, jak również w misce). Z zielonej papryczki wyciągamy pestki i pozostałą część kroimy w paski. Awokado i kiwi kroimy w cienkie plasterki. Do naczynia ze szpinakiem i rukolą dodajemy: brokuły, kiwi, pestki dyni, paprykę, szczypior, kilka listków kolendry.
Serwujemy z sosem podanym w osobnym naczyniu, do wymieszania już na talerzu.
Składniki
1 szt. brokuł | |
8 garści pestki dyni | |
0.5 szklanki Oliwa z oliwek | |
4 szt. Awokado | |
4 szt. kiwi | |
1 pęczek Szczypiorek | |
4 szt. zielone papryczki | |
1 pęczek Szpinak świeży | |
1 pęczek rukola | |
1 szt. Cytryna | |
do smaku Pieprz | |
do smaku Sól (kamienna) | |
kilka listków świeża kolendra |