0 0
Sałatka „Zielono mi!”

Sałatka „Zielono mi!”

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Zielona do szpiku… ekhm… szpinaku!
    Pełna żelaza, dobrych tłuszczy i wit. C.
    Świeży, cytrusowy aromat zachwyci nawet tych, którzy nie wielbią awokado. Przygotowanie zajmie nam tylko 15 minut!
    Super – jakby szpinak i rukola były z lokalnego ryneczku 🙂

    A jeżeli, brakować Wam będzie tutaj węgli, spokojnie można dodać kaszę pęczak (z glutenowych) lub makaron kukurydziany (z bezglutenowych) lub klasyczną jaglaną.

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie sosu

    Dwie sztuki awokado (wybieramy te bardzo dojrzałe, miękkie) obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Kroimy na duże kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, wyciskamy sok z całej cytryny (uwaga na pestki). Blendujemy składniki na zwartą masę. W międzyczasie siekamy szczypior, część zostawiamy do posypania sałatki, część użyjemy do sosu. Do zblendowanej masy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekany szczypior. Mieszamy i przekładamy do osobnej miseczki.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Sałatka

    Składniki myjemy dokładnie. Brokuł dzielimy na małe "koszyczki" i wrzucamy na 5 min. do gotującej się wody (wrzącej), tylko do momentu aż delikatnie zmięknie. Równie dobrze możemy ugotować na parze - ważne, by lekko zmiękł, ale nie stracił koloru. Zaraz po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.
    Szpinak i rukolę mieszamy w proporcji 50/50 i wkładamy do docelowego naczynia (może być to bezpośrednio na talerzu, jak również w misce). Z zielonej papryczki wyciągamy pestki i pozostałą część kroimy w paski. Awokado i kiwi kroimy w cienkie plasterki. Do naczynia ze szpinakiem i rukolą dodajemy: brokuły, kiwi, pestki dyni, paprykę, szczypior, kilka listków kolendry.

    Serwujemy z sosem podanym w osobnym naczyniu, do wymieszania już na talerzu.

    sałatka z rukoli ze szparagami, botwiną borówkami
    poprzedni
    Wegańska sałatka z rukoli, botwiny ze szparagami i borówkami oraz chlebkiem a’la pita z mąki ciecierzycowej i dyniowej.
    budyń jaglany z truskawkami
    następny
    Budyń jaglany z tuskawkami
    • 15 min.
    • liczba porcji: 4
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 szt. brokuł
    8 garści pestki dyni
    0.5 szklanki Oliwa z oliwek
    4 szt. Awokado
    4 szt. kiwi dojrzałe
    1 pęczek Szczypiorek
    4 szt. zielone papryczki
    1 pęczek Szpinak świeży lub opakowanie
    1 pęczek rukola lub opakowanie
    1 szt. Cytryna
    do smaku Pieprz
    do smaku Sól (kamienna) (zmielona)
    kilka listków świeża kolendra
    sałatka z rukoli ze szparagami, botwiną borówkami
    poprzedni
    Wegańska sałatka z rukoli, botwiny ze szparagami i borówkami oraz chlebkiem a’la pita z mąki ciecierzycowej i dyniowej.
    budyń jaglany z truskawkami
    następny
    Budyń jaglany z tuskawkami