
Spaghetti bezglutenowe z czerwoną fasolą we włosko-hiszpańskim wydaniu.
Składniki
-
2 łyżki Słodki sos Teriyaki bezglutenowynajlepiej BIO
-
0.5 opakowania Makaron spaghetti bezglutenowy (kukurydziany)
-
2 puszki Fasola czerwona z puszki
-
2 szt. Cebula biała
-
1 szt. Marchewśrednia
-
50 ml Oliwa z oliwek
-
0.5 pęczka Kolendra świeżalub kilka gałązek
-
do smaku Przyprawa do bolońskiegoużywam włoskiej, bio
-
do smaku Sól (kamienna)
-
1 szt. Cytryna
-
1 szt. Ostra papryka chili
Sposób przygotowania
Danie szybkie do przyrządzenia niczym Speedy Gonzales! Uzależniający jak koka Escobara. Ciemne i gęste jak nuty Bebe.
Z tęsknoty za Hiszpanią, ciepłem, wielkimi pęczkami kolendry z lokalnego ryneczku. Z chęci odtworzenia nieco nuty sosu bolońskiego, choć do samego mi wcale nie tęskno.
Żarłam, nie jadłam, żarłam je dokładając jeszcze, mając w misce nie dojedzone. Dwa dni z rzędu żarłam, pewnie będzie i trzeci.
A i domowemu Mięsożercy smakowało, znaczy zacny – najeść można się nim do syta!
PS. Mięsożerny odkrył rewelacyjny makaron bezglutenowy, kukurydziany – smakuje jak pszenny, nie rozpada się przy gotowaniu, a i na zimno jest smaczny, co w przypadku kukurydzianych makaronów jest bardzo dyskusyjne…
Przygotowanie dania
W czasie, kiedy gotujemy makaron (tradycyjnie :) ) przygotowujemy sos.
1. Kroimy cebulę na drobno i szklimy na oliwie na patelni.
2. Jedną całą papryczkę ostrą siekamy na krążki, razem z pestkami i dodajemy na patelnię.
3. Trzemy na tarce 1 średniej wielkości marchewkę i dodajemy na patelnię. Dusimy całość chwilę.
3. Otwieramy puszki z fasolą, odlewamy 1/3 zawartej tam "wody" i resztę wlewamy w całości na patelnię.
4. Dodajemy triyaki, przyprawy, wyciskamy sok z całej cytryny.
5. Na krótko przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.
Składniki
2 łyżki Słodki sos Teriyaki bezglutenowy | |
0.5 opakowania Makaron spaghetti bezglutenowy (kukurydziany) | |
2 puszki Fasola czerwona z puszki | |
2 szt. Cebula biała | |
1 szt. Marchew | |
50 ml Oliwa z oliwek | |
0.5 pęczka Kolendra świeża | |
do smaku Przyprawa do bolońskiego | |
do smaku Sól (kamienna) | |
1 szt. Cytryna | |
1 szt. Ostra papryka chili |