0 0
Wegańskie Tzatziki

Wegańskie Tzatziki

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Bardzo tęskniłam za tym smakiem, był to jeden z moich ulubionych sosów. Więc, gdy pewnego dnia połączyłam dwa fakty: że mam ogórki i mam nasiona słonecznika, skoczyłam radośnie i czym prędzej zaopatrzona w tarkę i blender pobiegłam do kuchni maltretować ogóra! 😀

Najlepszy jest, gdy dacie mu odpocząć z godzinkę po przyrządzeniu – kiedy wszystkie składniki połączą się i dadzą wyśmienity, właśnie TEN smak!

Krok 1
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie sosu

1. Przynajmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, a najlepiej na kilka godzin, moczymy w wodzie nasiona słonecznika i orzechy.
2. Pływające na wierzchu wody łupinki od pestek słonecznika możemy zebrać łyżką lub palcami - wówczas nasz sos będzie tym bardziej biały.
3. Obieramy czosnek, rozgniatamy, siekamy i dajemy mu odetchnąć przynajmniej 10 min., by zdążyła wytworzyć się allicyna.
4. Namoczone nasiona i orzechy blendujemy wraz z olejem, czosnkiem, wodą, solą, octem na gładką masę.
5. Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce.
6. Mieszamy starte ogórki z sosem i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.

A później możemy zajadać, z czym tylko mamy ochotę! :)

koktail z mleka roślinnego z chia
poprzedni
Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.
falafele z dynią i kaszą jaglaną
następny
Wegańskie kotlety z cieciorki (falafele) z dynią i kaszą jaglaną.
  • 2h 20 min
  • liczba porcji: 4
  • łatwe

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Dopasuj liczbę porcji
100 g Pestki słonecznika
100 g Orzechy nerkowca
2 szt. Ogórek zielony
do smaku Sól (kamienna)
1 łyzka Ocet jabłkowy
5 ząbków Czosnek
4 łyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości)
0.25 l Woda
koktail z mleka roślinnego z chia
poprzedni
Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.
falafele z dynią i kaszą jaglaną
następny
Wegańskie kotlety z cieciorki (falafele) z dynią i kaszą jaglaną.