
Waniliowo-cytrynowy pudding jaglany.
Składniki
-
300 g Płatki jaglane
-
0.7 l Woda
-
1 op. Budyń waniliowy
-
0.5 szklanki Ksylitol
-
2 łyżeczki Kurkuma
-
2 łyżeczki Imbir w proszku
-
4 łyżeczki Cynamon
-
2 szt. Cytryna
Sposób przygotowania
Mamma Mia!!! Robiłam właśnie szybki makaron na obiad (oliwa z oliwek, por, suszony pomidor i pokrojona papryka chili), kiedy nagle przyszedł do mnie własnie on! Jeszcze wtedy nie wiedziałam, jaki nabierze ostateczny kształt. Ale smak kołatał się w głowie i wychodził uszami – muszę go znaleźć!
Idealne jako deser, lekki i mocno energetyczny posiłek przed treningiem, rozgrzewające śniadanie, nadzienie do babeczek, nadzienie do naleśników… opcji jest wiele, zależą od Waszej wyobraźni.
Sam w sobie jest „deliszys” „goordzes” etc. 😉
Przygotowanie puddingu
1. Do garnka (na małym ogniu) wlewamy wodę, wsypujemy płatki jaglane i mieszając rozgotowujemy je na bardzo miękko.
2. Wsypujemy zawartość opakowania budyniu waniliowego.
3. Blenderem ręcznym blendujemy całość na gładką masę (cały czas trzeba mieszać, żeby nie zrobiły się grudki)
4. Jeżeli konsystencja jest za gęsta - dolewamy trochę wody, jeżeli za rzadka - odparowujemy wodę gotując dłużej pudding (cały czas trzeba mieszać).
5. Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, imbir oraz ksylitol.
6. Chwilę gotujemy (2-3 min.) i zdejmujemy z "ognia".
7. Wyciskamy sok z 2 cytryn i dodajemy do puddingu.
8. Przekładamy do miseczek i możemy dodać konfitur (np. malinowych, truskawkowych, z czarnej porzeczki, wiśniowych)
9. Wcinamy, aż nam się uszy trzęsą! :)
Składniki
300 g Płatki jaglane | |
0.7 l Woda | |
1 op. Budyń waniliowy | |
0.5 szklanki Ksylitol | |
2 łyżeczki Kurkuma | |
2 łyżeczki Imbir w proszku | |
4 łyżeczki Cynamon | |
2 szt. Cytryna |