• Home
  • Bez glutenu
  • Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.
0 0
Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.

Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Niebo w gębie, rajskie doznania, rozpływające się w ustach genialne połączenie smaków. Robiłam go już wielokrotnie – bo jest uzależniający 🙂
Bardzo prosty w wykonaniu i ekspresowo gotowy do zjedzenia.
Deliszys!!!

Dzielę się z Wami moim przepisem na prawdziwy SKARB! <3

Robiłam też w wersji z polewą czekoladową na górze i wyszło fanomenalne! 🙂

Krok 1
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie masy na spód.

Daktyle, te miękkie, nie muszą być wcześniej moczone. Kroimy je na małe kawałki i blendujemy na do uzyskania zwartej masy. Przekładamy ją do miski, dodajemy amaratus i rękoma wgniatamy go w daktyle.
Po dokładnym wymieszaniu przekładamy masę na papier do pieczenia i formujemy ok 1 cm grubości kształt naszego naczynia (np. koło).
Na tak uformowany placek przykładamy nasze naczynie docelowe (do góry nogami) i docinamy krawędzie masy. Z pozostałej części formujemy kulki, które użyjemy do dekoracji.

Krok 2
Oznacz jako zakończone

Masa jaglano-budyniowa

Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 2.5:1 (woda:kasza), tak długo aż się rozgotuje solidnie.
Szykujemy ręczny blender, wanilię, budyń, mleko roślinne, ksylitol, tahini.
Do garnka z kaszą dodajemy mleko roślinne, budyń prosto z paczki, wanilię (sypką bądź wydobyte kuleczki z laski wanilii - co ważne dla przepisu musi być to burbon wanilia), ksylitol - i całość blendujemy cały czas lekko podgrzewając, do uzyskania gładkiej masy (ok. 5-7 min).
Naczynie wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę jaglaną i nakrywamy spodem. Lekko dociskamy, żeby spód skleił się z masą.
*Na zdjęciu macie produkty, które używam do wykonania tego przepisu (z resztą moje ukochane mleko roślinne :-) )

Krok 3
Oznacz jako zakończone

Postawienie jagielnika "na nogi"

Jagielnik odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na niego talerz (do góry nogami) i całość ostrożnie obracamy.
Ściągamy nasze naczynie kształtujące masę jaglaną oraz papier.
To może być etap końcowy (wystarczy udekorować kulkami z daktyli i można jeść na ciepło (delikatny w krojeniu), albo odstawić do lodówki czy chłodnego miejsca i jeść na zimno.
Kto może jeść czekoladę, ten niech spróbuje wersji z polewą (wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę dobrej jakości z półki ze zdrową żywnością).
Oszalałam, kiedy zjadłam ostatni kawałeczek pozostały po wieczornym serwowaniu, właśnie z polewą, wyciągnięty z lodówki!!!
Polecam, to mało! Jak zrobicie, to zrozumienie moją ekscytację :)

pizza z mąki pszennej i maki jaglanej na zakwasie
poprzedni
Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.
wegańska zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie
następny
Zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie i na wzmocnienie odporności.
  • 60 min
  • liczba porcji: 10
  • łatwe

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Dopasuj liczbę porcji
1 szklanka Amarantus ekspandowany
400 g Daktyle suszone
1 op. Budyń bezglutenowy waniliowy
5 g Burbon wanilia może być jedna laska (zawartość)
0.5 szklanki Ksylitol
0.5 szklanki Mleko roślinne
200 g Kasza jaglana
2 łyżki Tahini
pizza z mąki pszennej i maki jaglanej na zakwasie
poprzedni
Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.
wegańska zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie
następny
Zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie i na wzmocnienie odporności.