
Wegańska botwinka z tahini
Składniki
-
2 szt. Pęczek botwiny
-
4 l bulion warzywnyw jakiejkolwiek postaci
-
4 łyżki Tahini
-
1 pęczek Koper świeży
-
4 łyżki Ocet jabłkowy
-
0.5 Cytryna
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku czosnek granulowanylub świeżego odrobinę
Sposób przygotowania
Wegańska botwinka z tahini
Babciowa klasyka jakich mało, tyle, że zweganizowana. No i babcie za czasów naszego dzieciństwa używały do zabielania i zagęszczania solidnej śmietany. My dzisiaj dodamy tahini – pastę bogów 🙂 Bez niej nie oddycham, nie śpię, siwieję, nie jestem sobą… ten, kto jada moje posiłki wie, że stahiniuję wszystko! 😉
A tak trochę poważniej, to dodanie do dania tahini znacznie podbija jego kaloryczność i wartości odżywcze, a nie oszukujmy się, weganie tylko trawy nie jedzą.
Przetestowałam różne pasty sezamowe, (ta z Lidla jest obrzydliwa!), sprawdzone mam Primavikowe zarówno tą TAHINI NATURALNE, jak również TAHINI JASNA. Niezależnie, które kupicie – sprawdzą się! Wegańska botwinka z tahini zagościła w moim menu na dobre, z młodymi ziemniakami w mundurkach. Mniam!
Do przygotowania tej pyszności potrzebujesz zaledwie:
– botwinę
– bulion warzywny (niezależnie w jakiej postaci, czy kostki, czy wrzucisz włoszczyznę do gara wcześniej, czy w postaci pasty z Termomixa)
– tahini
– ocet jabłkowy
– cytrynę
– przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)
– młode ziemniaki
Zobacz koniecznie: CHŁODNIK OGÓRKOWY
Przygotowanie botwinki
Przygotowanie zaczynamy od bulionu - ogarnij to w dowolny sposób :-) Ja mam pastę warzywną przygotowaną w Termomixie, na 4 litry zupy użyłam 4 łyżki pasty.
Botwinę myjemy, obcinamy buraczki od reszty, odkrawamy im górę i dół i kroimy w słupki, a liście kroimy razem z łodygami na kawałki.
Wrzucamy do bulionu i na małym ogniu gotujemy (ale nie zagotowujemy) ocet i przyprawy. Na końcu zaciągamy tahini i dodajemy cytrynę.
Nie żałujmy przypraw i soli - to one gwarantują, że danie jest smaczne, a nie mdłe :-)
Składniki
2 szt. Pęczek botwiny | |
4 l bulion warzywny | |
4 łyżki Tahini | |
1 pęczek Koper świeży | |
4 łyżki Ocet jabłkowy | |
0.5 Cytryna | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz czarny | |
do smaku czosnek granulowany |