0 0
Wegańska botwinka z tahini

Wegańska botwinka z tahini

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Wegańska botwinka z tahini

    Babciowa klasyka jakich mało, tyle, że zweganizowana. No i babcie za czasów naszego dzieciństwa używały do zabielania i zagęszczania solidnej śmietany. My dzisiaj dodamy tahini – pastę bogów 🙂 Bez niej nie oddycham, nie śpię, siwieję, nie jestem sobą… ten, kto jada moje posiłki wie, że stahiniuję wszystko! 😉
    A tak trochę poważniej, to dodanie do dania tahini znacznie podbija jego kaloryczność i wartości odżywcze, a nie oszukujmy się, weganie tylko trawy nie jedzą.
    Przetestowałam różne pasty sezamowe, (ta z Lidla jest obrzydliwa!), sprawdzone mam Primavikowe zarówno tą TAHINI NATURALNE, jak również TAHINI JASNA. Niezależnie, które kupicie – sprawdzą się! Wegańska botwinka z tahini zagościła w moim menu na dobre, z młodymi ziemniakami w mundurkach. Mniam!

    Do przygotowania tej pyszności potrzebujesz zaledwie:
    – botwinę
    – bulion warzywny (niezależnie w jakiej postaci, czy kostki, czy wrzucisz włoszczyznę do gara wcześniej, czy w postaci pasty z Termomixa)
    – tahini
    – ocet jabłkowy
    – cytrynę
    – przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)
    – młode ziemniaki

    Zobacz koniecznie: CHŁODNIK OGÓRKOWY

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie botwinki

    Przygotowanie zaczynamy od bulionu - ogarnij to w dowolny sposób :-) Ja mam pastę warzywną przygotowaną w Termomixie, na 4 litry zupy użyłam 4 łyżki pasty.
    Botwinę myjemy, obcinamy buraczki od reszty, odkrawamy im górę i dół i kroimy w słupki, a liście kroimy razem z łodygami na kawałki.
    Wrzucamy do bulionu i na małym ogniu gotujemy (ale nie zagotowujemy) ocet i przyprawy. Na końcu zaciągamy tahini i dodajemy cytrynę.
    Nie żałujmy przypraw i soli - to one gwarantują, że danie jest smaczne, a nie mdłe :-)

    chłodnik ogórkowy
    poprzedni
    Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami
    następny
    Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie
    • 60 min.
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    2 szt. Pęczek botwiny
    4 l bulion warzywny w jakiejkolwiek postaci
    4 łyżki Tahini
    1 pęczek Koper świeży
    4 łyżki Ocet jabłkowy
    0.5 Cytryna
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz czarny
    do smaku czosnek granulowany lub świeżego odrobinę
    chłodnik ogórkowy
    poprzedni
    Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami
    następny
    Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie