
Wegańska pasta na odporność z prażonych kiełków strączków, gruszki, pikantnej papryki, pieczonego czosnku i zielonej pietruszki.
Składniki
-
2 szt. Gruszka
-
1 opakowanie kiełki stir-frykupiłam w Lidlu
-
1 główka Czosnekupieczony
-
0.5 pęczka Zielona pietruszka
-
do smaku Sól (kamienna)
-
1 szt. Papryczka pikantna
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Szukałam sposobu, jak przemycić sporą ilość czosnku pieczonego, by nie czuć go było praktycznie w ogóle, a i smacznie się zajadało jesienną porą.
Oprócz tego chciałam stworzyć bombę odpornościową i rozgrzewającą.
Idealną na chłody.
Mniam! Spróbujesz?
Upieczenie czosnku
Czosnek zgniatamy lekko drewnianą łopatką, odkładamy na 10 min. i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 min.
Przygotowanie pasty
Kiełki (fasola mung, soczewica, ciecierzyca) wrzucamy na patelnię i dusimy z dwoma łyżkami oliwy, papryką posiekaną na drobno (wyjmujemy gniazdo nasienne, trochę nasionek może zostać, będzie pikantniejsza :) ), gruszkami obranymi ze skórki i posiekanymi na kawałki, aż wszystkie składniki zmiękną (około 10 - 15 min.)
Wrzucamy zawartość patelni do pojemnika (miski) blendera, dodajemy upieczony czosnek, oraz posiekaną zieloną pietruszkę (surową).
Całość blendujemy i solimy do smaku.
Składniki
2 szt. Gruszka | |
1 opakowanie kiełki stir-fry | |
1 główka Czosnek | |
0.5 pęczka Zielona pietruszka | |
do smaku Sól (kamienna) | |
1 szt. Papryczka pikantna | |
2 łyżki Oliwa z oliwek |