0 0
Wegański chłodnik litewski

Wegański chłodnik litewski

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Odkąd przestałam jeść nabiał baaaardzo tęskniłam za smakiem chłodnika, który zawsze uwielbiałam. Któregoś razu będąc na obiedzie w poznańskim Wypasie, skosztowałam zestawu właśnie z chłodnikiem, był wspaniały! Jednakże unikam jedzenia soi, a ta była w składzie, postanowiłam stworzyć totalnie własną wersję. Zanim przyrządziłam właściwy przepis na bloga, próbowałam kilka razy kombinacji składników, by wyszło jak należy! I wyszło!
    Wcinajcie, póki botwina na ryneczkach. Swoją mam z poznańskiego Zielonego Targu – dorodna i z dobrego źródła. Mniam, mniam! 🙂

    Ta wersja przepisu, wymaga jednak przygotowania wcześniej i posiadania w domu zakwasu z buraków, na który przepis znajdziecie tutaj (klik klik). Przygotuję Wam też wersję bez zakwasu, niewątpliwie ta jest jednak rewelacyjna – nie wspominając o walorach posiadania buraczanego napoju mocy w kuchni 🙂 (a raczej spożywania go regularnie 😉 ).

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie słonecznika

    Przynajmniej na 2 h przed przyrządzeniem chłodnika, namaczamy nasiona słonecznika w wodzie. Najlepiej zrobić to na noc, ale czas dwóch godzin też już wystarczy.

    Krok 2
    25 min.
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie botwiny

    Botwinę myjemy dokładnie, odcinamy korzeń oraz buraczka od łodyg liściowych.
    Wkładamy całość (buraczki na dnie i łodygi z liśćmi w pionie) do wysokiego i wąskiego garnka, z grubym dnem i zalewamy ok 3 cm wody (do przykrycia tylko buraczków).
    Gotujemy ok. 20 min.
    Ważne, by nie doprowadzić do nadmiernego zmięknięcia liści i łodyg oraz utraty koloru. Jeżeli buraczki są jeszcze twardawe, wyciągnijmy łodygi wcześniej.
    Po wyciągnięciu na sito, płuczemy pod zimną wodą.
    Buraczki obieramy ze skórki, a liście kroimy na kawałki.

    Krok 3
    20 min.
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie chłodnika

    1. Bierzemy miskę, w której przyrządzimy nasz chłodnik i dodajemy do niej zakwas buraczany.
    2. Namoczony wcześniej słonecznik blendujemy na gładką masę (zawsze będzie leciutko grudkowata).
    3. Buraka z zakwasu ścieramy na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do miski.
    4. Dodajemy również masę uzyskaną po zblendowaniu słonecznika. (Zagęści nasz chłodnik)
    5. Koper siekamy na drobno, dodajemy 3/4 porcji, resztę zostawiamy do posypania na wierzch.
    6. Do miski dodajemy śmietanę (migdałową lub ryżową), która nada naszemu chłodnikowi gęstej, kremowej konsystencji.
    7. Opcjonalnie można dodać posiekany szczypior z młodą cebulką.
    9. W moim zakwasie buraczanym jest już czosnek i jest odpowiednio słony, poza pieprzem nie przyprawiam już niczym - ale musicie dosmakować wg własnego uznania. Jeżeli będzie dla Was za kwaśny, dodajcie więcej śmietanki.
    10. Dodajemy pokrojoną botwinę.
    11. Całość porządnie mieszamy i doprawiamy.
    Pysznie będzie smakować z młodymi ziemniakami!

    spaghetti-bezglutenowe-z-fasolą
    poprzedni
    Spaghetti bezglutenowe z czerwoną fasolą we włosko-hiszpańskim wydaniu.
    spaghetti-wegańskie-z-pieczarkami-i-śliwką-suszoną
    następny
    Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, śliwką suszoną, tahini i śmietaną ryżową.
    • 45 min.
    • liczba porcji: 2
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    150 ml Śmietana migdałowa może być też ryżowa
    1 szt. Pęczek botwiny
    250 ml Zakwas z buraków
    1 szt. Burak z zakwasu duży
    1 szklanka Pestki słonecznika namoczone
    do smaku Sól (kamienna) jeżeli jeszcze trzeba po dodaniu zakwasu
    do smaku Pieprz czarny
    4 gałązki Koper świeży małe
    spaghetti-bezglutenowe-z-fasolą
    poprzedni
    Spaghetti bezglutenowe z czerwoną fasolą we włosko-hiszpańskim wydaniu.
    spaghetti-wegańskie-z-pieczarkami-i-śliwką-suszoną
    następny
    Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, śliwką suszoną, tahini i śmietaną ryżową.