0 0
Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów

Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Przyznam Wam się do czegoś – po trzech latach przerwy podjadam czasem ostatnio banany 😀 Może nie są zupełnie obojętne dla organizmu, ale jak mi smakują!!!
    Przyrządzanie wegańskich słodkości z bananami jest znacznie prostsze niż bez.
    Naszła mnie przeogromna chęć na coś słodkiego, pysznego, czekoladowego… i tak właśnie powstał:

    Wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów

    Bomba kaloryczna nieziemska, sycący piekielnie, pyszny diabelsko i generalnie niebo w gębie!
    Masz w planie długi trening? Potrzebujesz dziennie dużo kalorii, a na diecie roślinnej czasem trzeba się natrudzić, żeby wrzucić w siebie 3-4 tys. kcal?
    To przepis dla Ciebie!
    Pół kilograma orzechów? – a co tam ;-)!!!

    Jak przyrządzić wegański deser kakaowy z nerkowców i bananów? Zerknijcie do opisu i składników.

    Składniki:

    • banany – 2 szt.
    • orzechy nerkowca – 400 g
    • orzechy włoskie – 100 g
    • ksylitol (lub inne słodziwo w ilości jakiej potrzebujesz) – pół szklanki
    • kakao surowe (świeżo zmielone) – 3 łyżki /możesz zamienić na „zwykłe” kakao
    • napój roślinny (obojętnie jaki) – pół szklanki

    na wierzchu:

    • 3 małe jabłka (lub 2 duże)
    • jagody goji (4 garści)

    PS. Użyłam kakao surowego – Ty spokojnie możesz zastąpić „zwykłym”
    PS.2. Użyłam ksylitolu – Ty możesz zastąpić go jakimś innym słodziwem, które używasz, w dowolnej ilości – pojęcie „słodkie” jest dla każdego inne.
    Odkąd od kilku lat nie jem przemysłowych „słodyczy”, ani nie używam cukru, kiedy przyrządzam obecnie dla mnie słodkie danie, dla „przeciętnego” słodyczożercy jest ono zwykle za mało słodkie.
    Jeżeli więc lubisz słodko, dodaj 2 x tyle czegoś do słodzenia, niż podałam w przepisie 🙂

     

     

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie masy

    Do wykonania dania potrzebujemy blender z misą oraz blender ręczny lub robot kuchenny z nożem tnącym, wówczas można wszystkie składniki dodać od razu, aczkolwiek masa może mieć mniej rozdrobnioną strukturę (mniejszy nóż blendera rozdrobni lepiej).
    1. Blendujemy orzechy nerkowca (bez namaczania), z mlekiem roślinnym (połowa porcji) i uzyskaną masę przekładamy do miski.
    2. Blendujemy orzechy włoskie i jak wyżej.
    3. Do miski dodajemy pokrojone na kawałki banany, kakao (jeżeli surowe, to najpierw mielimy je w młynku), ksylitol lub inne słodziwo do smaku (posmakuj masę i sprawdź, czy jest wystarczająco dla Ciebie słodka). Całość blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę.
    4. Możemy na tym etapie już ją zjeść (z dodatkami) lub: przekładamy masę do małych naczyń (jest bardzo sycąca więc kilka łyżek to wystarczająca porcja "na raz") i chłodzimy w lodówce.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie dodatków

    1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki.
    2. Pokrojone jabłka wrzucamy na patelnię i prażymy kilka minut, posypujemy ksylitolem lub innym słodziwem w trakcie.
    3. Dekorujemy nasze deserki jabłkami i jagodami goji.
    Smacznego!

    bezglutenowa, wegańska pizza
    poprzedni
    Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!
    wegański obiad kluski śląskie z sosem i buraczkami
    następny
    Wegański obiad: kluski śląskie z pysznymi buraczkami i aromatycznym sosem.
    • 60 min.
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    400 g Orzechy nerkowca
    100 g orzechy włoskie
    3 łyżki Kakao
    0.5 szklanki Ksylitol
    0.5 szklanki napój roślinny
    2 szt. banan
    3 szt. Jabłko
    4 garści jagody goji
    bezglutenowa, wegańska pizza
    poprzedni
    Bezglutenowa, wegańska ni to pizza ni tarta – grzechu niewątpliwie warta!
    wegański obiad kluski śląskie z sosem i buraczkami
    następny
    Wegański obiad: kluski śląskie z pysznymi buraczkami i aromatycznym sosem.