0 0

Wegański i bezglutenowy makowiec japoński.

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    To drugi przepis, oprócz TORURNIKA, który przygotowała Anita Tarnowska, autorka bloga Vegan Yard, współpracowałyśmy przygotowując razem realizację do magazynu Food Forum i świątecznego dodatku.

    Przepis załączam w całości poniżej:

    MAKOWIEC JAPOŃSKI

    SKŁADNIKI:
    ⦁ 600 g – ugotowany i zmielony 2-krotnie przez maszynkę mak czarny
    ⦁ 3 szt. – dojrzała gruszka
    ⦁ 100 ml – olej kokosowy nierafinowany
    ⦁ 2 łyżki – sok z cytryny
    ⦁ 2 łyżki – wiórki kokosowe
    ⦁ skórka z ½ pomarańczy ( nie scierać na tarce)
    ⦁ 30 g – orzechy włoskie
    ⦁ 30 g – migdały
    ⦁ 80 g (ok. 20 szt.) – daktyle suszone
    ⦁ 60 g (ok. 12 szt.) – śliwki suszone
    ⦁ 2 łyżki – syrop daktylowy (opcjonalnie)
    ⦁ 50 g – mąka z tapioki lub mąka ziemniaczana

    PRZYGOTOWANIE:
    ⦁ Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
    ⦁ Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcja „góra/dół”.
    ⦁ Mak umieścić w dużej misce.
    ⦁ Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować w malakserze. Powstały mus dodać do maku i wymieszać.
    ⦁ W małym rondlu na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, odmierzyć 100 ml, dodać do masy makowo-gruszkowej i wymieszać.
    ⦁ W malakserze rozdrobnić orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe i przesypać do masy makowo-guszkowej.
    ⦁ Daktyle i śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 min. Następnie zmiksować w malakserze razem ze skórką pomarańczową i wymieszać razem z masą makowo-gruszkową.
    ⦁ Następnie dodać sok z cytryny oraz syrop daktylowy, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka.
    ⦁ Na koniec dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
    ⦁ Blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować olejem kokosowym i wylać gotową masę.
    ⦁ Piec przez ok. 60-70 min. do suchego patyczka.
    Makowiec japoński studzić w blaszce i kroić po całkowitym wystygnięciu. Wierzch można posypać płatkami migdałów lub polać czekoladą.

    wegański tofurnik z mango
    poprzedni
    Wegański tofurnik z kulkami mango na puszystej chmurce z wiórków kokosowych.
    świąteczny jagielnik z orzechami i czekoladą
    następny
    Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    wegański tofurnik z mango
    poprzedni
    Wegański tofurnik z kulkami mango na puszystej chmurce z wiórków kokosowych.
    świąteczny jagielnik z orzechami i czekoladą
    następny
    Fantastyczny bezglutenowy, wegański jagielnik z orzechami i czekoladą.