
Wegański krem warzywny.
Składniki
-
3 szt. Kalarepa
-
6 szt. Marchew
-
4 szt. Pietrucha korzeń
-
2 szt. Avocado
-
1 szt. Por
-
5 łyżek Oliwa z oliwek
-
1 szklanka Pestki słonecznika
-
do smaku Pav Bhaji masala
-
do smaku Sól (kamienna)
Sposób przygotowania
Blender to mój Przyjaciel 😀
Bez Niego w… kuchni czułabym się niezwykle samotna…
Lubię tak sobie poucierać.
Tym razem powierciłam kalarepce dziurę w brzuchu… i wyszedł z tego super pożywny krem! Mniam!
Można od niego zacząć dzień, lub zakończyć na dobranoc! 🙂
Przygotowanie kremu
1. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w garnku z wodą ok 40 min. (razem z avocado)
2. W tym czasie blendujemy pestki słonecznika wraz z odrobiną wody (w blenderze z pojemnikiem), do uzyskania bardzo drobnych cząstek.
3. Kiedy warzywa będą miękkie, przelewamy zawartość garnka partiami do blendera kielichowego - i blendujemy.
4. Przelewamy zblendowaną zupę do garnka, dodajemy oliwę z oliwek, pestki słonecznika (masę) oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka/naście minut.
Z tej porcji wychodzi około 4 litrów zupy/kremu, ja przelewam w litrowe słoiki (otwarte) i wstawiam do lodówki (lub zamrażarki). Mamy więc ok 12 sporych porcji kremu.
Składniki
3 szt. Kalarepa | |
6 szt. Marchew | |
4 szt. Pietrucha korzeń | |
2 szt. Avocado | |
1 szt. Por | |
5 łyżek Oliwa z oliwek | |
1 szklanka Pestki słonecznika | |
do smaku Pav Bhaji masala | |
do smaku Sól (kamienna) |