0 0
Wegański pieczarkowy krem z zeszkloną cebulką.

Wegański pieczarkowy krem z zeszkloną cebulką.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Krem ten napadł mnie nagle wyrażony potrzebą całego organizmu, który domagał się właśnie i tylko kremu pieczarkowego.
    Nie dawał ani pracować, ani myśleć w spokoju, bo całe skupienie uciekało w kierunku pieczarek czekających na mnie w warzywniaku niedaleko domu.
    Nie pamiętam kiedy jadłam ostatni raz krem z tychże, może to było wspomnienie jeszcze z czasów studenckich „gorącego kubka” jedzonego w uczelnianym bistro, bo w domu rodzinnym nikt nie robił takiej zupy.
    Kiedy z czymś walczysz, oznacza to, że ktoś przegra, a ktoś będzie zwycięzcą (np. tak jak znany powszechnie specjalista od tego stanu urzędujący na YT 😀 ), postanowiłam zatem poddać się woli pieczarkowej i udałam się czym prędzej na wyprawę do warzywniaczka.
    Wróciłam jeszcze z innymi skarbami, m.in. kurkami, ale o nich innym razem, a też mnie prześladują ostatnio niemiłosiernie…

    P.S. Osoby na diecie bez salicylanów na pieczarki muszą uważać, mają one ich bardzo dużo! Aczkolwiek trzeba próbować co szkodzi, co nie – ze mną było okey 🙂


    Zobacz też przepis na KREM WARZYWNY

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie wyśmienitego kremu

    1. Pieczarki płuczemy pod wodą bardzo dokładnie, obcinamy kawałek nóżki, wkładamy do garnka z ok 1 litrem wody i gotujemy ok 20 min.
    2. W tym czasie kroimy cebulę na bardzo drobno i szklimy na oliwie, aż będzie aromatycznie pachniało w całej kuchni :)
    3. Ugotowane pieczarki wraz z wodą z gotowania wlewamy (pewnie na 2 raty) do blendera kielichowego i blendujemy.
    4. Wlewamy z powrotem zawartość kielicha do garnka, dodajemy tahini, przyprawy, wywar warzywny, bądź kostkę rosołową (lub nic, ale zawsze będzie bardziej smaczna i pożywna z dodatkiem długo gotowanego wywaru warzywnego)
    5. Dodajemy do zupy całą zawartość patelni (cebulkę z oliwą).
    6. Dodajemy gałązkę tymianku (w całości), mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę - a po chwili gotowe :) Tymianek może zostać w garnku z resztą zupy.

    Super będzie smakowała również z makaronem wstążkami lub świderkami albo z grzankami z dobrego pieczywa - w zależności od pory dnia i zapotrzebowania.

    Kasza z duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
    poprzedni
    Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
    Wegański krem warzywny z awokado
    następny
    Wegański krem warzywny.
    • 50 min
    • liczba porcji: 2
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    500 g Pieczarki
    2 szt. Cebula biała
    1 szklanka Wywar roślinny można zastąpić kostką rosołową roślinną lub zrobić bez
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz
    4 łyżki Oliwa z oliwek
    1 łyżka Tahini
    do smaku (odrobina) Tymianek najlepiej świeży (gałązka) lub ew. suszony
    Kasza z duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
    poprzedni
    Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
    Wegański krem warzywny z awokado
    następny
    Wegański krem warzywny.