• Home
  • Bez glutenu
  • Wegański tofurnik z kulkami mango na puszystej chmurce z wiórków kokosowych.
0 0

Wegański tofurnik z kulkami mango na puszystej chmurce z wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania

Share

Autorka przepisu na ten niezwykły tofurnik jest Anita Tarnowska, veganka, prowadząca blog Vegan Yard, wspólnie przygotowywałyśmy materiał do zeszłorocznego wydania świątecznego Food Forum.
Stylizację i zdjęcia przygotowywałam ja.
Dzięki Anita za współpracę! 🙂

Wyjątkowo całość przepisu wklejam w niezmienionej wersji tutaj:

SKŁADNIKI:
Spód:
⦁ 150-200 g – figi suszone lub daktyle suszone
⦁ 1 szklanka (250 ml) – kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany
⦁ skórka starta z 1 pomarańczy
Masa:
⦁ 600 g – tofu naturalne
⦁ 2 szt. – duże mango
⦁ 400 ml – mleko kokosowe w puszcze schłodzone w lodówce przez ok. 12 godzin
⦁ 1 szt.- limonka
⦁ 1 łyżeczka – ekstrakt waniliowy
⦁ 2 łyżki – syrop klonowy (opcjonalnie)
Wierzch:
⦁ ¾ szklanki – wiórki kokosowe
Kulki:
⦁ 1 szklanka (250 ml) – wiórki kokosowe
⦁ sok z cytryny
⦁ 2 łyżki – krem kokosowy (opcjonalnie)
⦁ 2 łyżki – woda kokosowa (woda pozostała z mleka kokosowego)
⦁ 40 g – mango suszone
⦁ 5-6 łyżek – olej kokosowy nierafinowany

 

PRZYGOTOWANIE:
Spód:
⦁ Tortownicę wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała poza brzegi.
⦁ Figi lub daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 min. Następnie osuszyć i zmielić w malakserze razem ze skórką z pomarańczy.
⦁ Powstałą masę połączyć z kaszą. Następnie delikatnie zwilżonymi wodą dłońmi rozłożyć równomiernie na spodzie blachy i wyrównać. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
Masa:
⦁ Jedno mango obrać i pokroić w kostkę, a drugie zmielić na mus w malakserze.
⦁ Skórkę z limonki zetrzeć na tarce, następnie wycisnąć sok.
⦁ Do musu z mango dodać tofu i ponownie zmielić w malakserze na gładką masę. Następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Masę można dodatkowo posłodzić syropem klonowym.
⦁ W małym rondlu umieścić stałą gęstą część mleka kokosowego z puszki (pozostałą wodę kokosowa można wykorzystać do przygotowania kulek) i podgrzać na średnim ogniu. Gdy mleko rozpuści się dodać agar i gotować przez ok. 1-2 minuty.
⦁ Kokosową masę wlać do masy z tofu i ponownie zmiksować na gładką masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.
⦁ Tortownicę wyciągnąć z lodówki, a na schłodzony spód wylać masę z tofu i mango.
⦁ Wierzch posypać wiórkami kokosowymi delikatnie dociskając je do masy.
Kulki:
⦁ Wszystkie składniki na kulki poza olejem kokosowym zmiksować w malakserze.
⦁ W małym rondlu na małym ogniu rozpuścić olej, odmierzyć ok. 5-6 łyżek, dodać do masy i ponownie zmiksować.
⦁ Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i udekorować nimi tofurnik.
Tofurnik wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do ścięcia się masy.

 

barszcz z uszkami wegański na święta
poprzedni
Barszcz wigilijny na zakwasie z gryczanymi z nutką grzybową, bezglutenowymi uszkami.
wegański bezglutenowy makowiec japoński
następny
Wegański i bezglutenowy makowiec japoński.
  • Medium

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
barszcz z uszkami wegański na święta
poprzedni
Barszcz wigilijny na zakwasie z gryczanymi z nutką grzybową, bezglutenowymi uszkami.
wegański bezglutenowy makowiec japoński
następny
Wegański i bezglutenowy makowiec japoński.