0 0
Wegański „twarożek” z tofu i nowalijek

Wegański „twarożek” z tofu i nowalijek

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    W mojej kuchni nie ma dużo soi, aczkolwiek odkąd trenuję intensywniej, zdarza mi się zdecydowanie częściej po nią sięgać, jako szybkie i dobrze przyswajalne źródło białka. Szczególnie po późno-wieczornym treningu łączę z niedużą ilością węgli. Samo w sobie tofu smakuje mocno-średnio-nijako, zależy jeszcze przez kogo wyprodukowane, aczkolwiek trzeba mu nadać wyrazisty smak.
    W przypadku twarożku z tofu i podobnie jak z podobnymi zrobionymi ze słonecznika czy nerkowców (TWAROŻEK Z PESTEK SŁONECZNIKA), kluczem jest smak dodatków i przypraw, ich harmonia i wyrazisty charakter. Tu nie ma miejsca na przyprawowe pitu pitu, tutaj musi być konkretnie i zdecydowanie!

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie

    1. Tofu blendujemy razem z napojem ryżowym (migdałowy lub sojowy mogą być za słodkie) na mniej-lub bardziej płynną masę, zależy jaką konsystencję lubimy.
    2. Siekamy cebulę i szczypior, dodajemy do masy.
    3. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy solidnie soli, pieprzu oraz ksylitolu (albo innego zdrowego słodzika).
    4. Całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. godzinę - lub zjadamy od razu :-)

    sałatka z buraków
    poprzedni
    Sałatka z buraków z nowalijkami.
    sałatka z rukoli ze szparagami, botwiną borówkami
    następny
    Wegańska sałatka z rukoli, botwiny ze szparagami i borówkami oraz chlebkiem a’la pita z mąki ciecierzycowej i dyniowej.
    • min
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    250 g tofu naturalne
    50 ml Napój ryżowy
    min. 3 szt. cebula dymka ze szczypiorem
    pęczek Rzodkiewka
    0.5 łyżeczki Ksylitol
    0.5 szt. Cytryna
    do smaku Sól (kamienna) solidnie
    do smaku Pieprz czarny
    sałatka z buraków
    poprzedni
    Sałatka z buraków z nowalijkami.
    sałatka z rukoli ze szparagami, botwiną borówkami
    następny
    Wegańska sałatka z rukoli, botwiny ze szparagami i borówkami oraz chlebkiem a’la pita z mąki ciecierzycowej i dyniowej.