0 0
Wegańskie, bezglutenowe idealne naleśniki

Wegańskie, bezglutenowe idealne naleśniki

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    Jakoś długo to trwało, zanim polubiłam się z mąkami bezglutenowymi – do miłości jeszcze daleko, ale idzie nam coraz lepiej. To taki jakby związek „z przebojami”. 😉
    Po wielu, wielu próbach powstały idealne wegańkie i bezglutenowe naleśniki!

    Bardzo, bardzo, bardzo tęskniłam za naleśnikami, które przypominają te tradycyjne, pieką się normalnie, nie pękają, nie kleją do patelni i w ogóle WYCHODZĄ.
    Nie zliczę ile razy coś, co miało być naleśnikiem, kończyło się na racucho-placku, który łatwiej było opanować na patelni.
    Kiedy już straciłam nadzieję, pewnego dnia po prostu spontanicznie wykonane, udały się genialnie.
    Przetestowałam je w takich samych proporcjach kilkukrotnie na różnych – w tym nastoletnich – brzuszkach.
    Smakowały!!!
    A ja mam pewnie kilogram na plus przez nie 😀

    Kluczowy stał się:
    – dobór proporcji mąk
    – dobór tłuszczu
    – dobór patelni

    Wszystkie składniki dostępne w markecie na „L” 😉


    Do wykonania ciasta na naleśniki potrzebujemy:

    patelni grillowej (możecie spróbować na innej, mi tak najlepiej wychodzą)
    oleju o wysokiej temperaturze smażenia – używałam ryżowego, mógłby być też kokosowy, lub inny
    mąki ryżowej (jasnej, nie pełnoziarnistej)
    mąki kukurydzianej (żółtej – taka jest w większości dostępna w polskich sklepach)
    skrobii ziemniaczanej
    napoju migdałowego (lub sojowego)
    wody
    soli
    robota kuchennego/miksera

    I teraz UWAGA, przepis jest bajerancko prosty, ponieważ robisz go w PROPORCJACH.
    Bierzesz dowolną szklankę, kubek, jakiekolwiek naczynie, nazywamy je miarką:
    – 2 miarki mąki ryżowej
    – 1 miarkę mąki kukurydzianej
    – 1 miarkę skrobii ziemniaczanej
    – 1 miarkę napoju roślinnego
    – 1,5-2 miarki wody
    – 1/4 miarki oleju (używam ryżowego)
    – szczypta soli


    Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce robota kuchennego lub w dowolnej misce i miksujemy na gładko.
    Ciasto ma być lejące, wodniste, nie gęste. Do miseczki lub na talerzyk lejemy nieco oleju i używając pędzla do oleju lub kawałka ręcznika kuchennego smarujemy patelnię tłuszczem.
    Rozgrzewamy i następnie lejemy ciasto, cienką warstwę.
    Smażymy, aż stanie się chrupiące z wierzchu.
    Można je jeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Przepis na wnętrze naleśników, w następnym odcinku 😉

    wegańska blondie z cieciorki
    poprzedni
    Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.
    wegańskie i bezglutenowe ciasto z cieciorki
    następny
    Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) dla alergików i nie tylko.
    • 35 min.
    • liczba porcji: 3
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    wegańska blondie z cieciorki
    poprzedni
    Wegańska blondie z cieciorki z jeżynami na zimno.
    wegańskie i bezglutenowe ciasto z cieciorki
    następny
    Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) dla alergików i nie tylko.

    Dodaj swój komentarz