1 0
Wegańskie, bezglutenowe obłędne brownie.

Wegańskie, bezglutenowe obłędne brownie.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Przepis zrealizowany podczas mojego pobytu w Hiszpanii – kiedy mam ze sobą ręczny mały blender, jestem w stanie zrobić wszystko 😀
    Michał – przyjaciel Awarii w garach – miał wówczas urodziny, zrobił wówczas (na tamten dzień) najdłuższą w życiu trasę na rowerze, 130 km po górach. Całą drogę marzył o dwóch rzeczach: o burgerze i brownie!
    Wiedząc to, z Agatką, wybranką jego serca, postanowiłyśmy wyczarować w warunkach jakie miałyśmy  – urodzinowe brownie.
    Szybki rzut okiem na zawartość szafek, krótkie zakupy i już było w piekarniku.
    Początkowo z niepokojem zaglądałyśmy do jego wnętrza, ale upewniwszy się, że wkładany nóż (bo przecież patyczka do ciasta nie miałyśmy), robi się coraz bardziej zwarty i suchy, odetchnęłyśmy z ulgą.
    Niespodzianki nie dało się długo ukryć. Nie zapomnę błysku w oku Michała, jak poczuł ten wspaniały aromat kakao rozchodzący się po apartamencie w Calpe!
    To był ten dzień, raz na pół roku, kiedy kosztem drobnego opuchnięcia i ewentualnej wysypki z apetytem zjadłam nie-jeden kawałek! 🙂

    Brownie wychodzi gęste, intensywne, a jeżeli poleży 2-3 dni, twardnieje i przypomina cukierki truflowe czy czekoladowe. Taka wersja mnie przekonuje bardziej – niż w konsystencji przypominająca muffiny.

    Krok 1
    30 min
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie ciasta

    Daktyle (bez namaczania) kroimy w drobne kawałeczki. Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, kakao, sodę oczyszczoną, dodajemy daktyle i blendujemy całość dodając mleka roślinnego do uzyskania półpłynnej konsystencji.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tradycyjnie przecieramy oliwą i obsypujemy brzegi tym co mamy pod ręką (płatki owsiane, kaszka etc.; bezglutenowcy oczywiście w wersji bezglutenowej).
    Wkładamy zawartość ciasta do blaszki.
    Gruszkę obieramy ze skórki i obieraczką do warzyw kroimy na plasterki. Układamy z nich na wierzchu dowolny wzorek na cieście :)
    Ciasto musi posiedzieć w piekarniku prawie 2 h, aż na patyczku będzie zostawało gęste (może być wilgotne) i klejące ciasto. Ważne, żeby nie wysuszyć za bardzo. Smacznego!

    zupa gruszkowo - imbirowa z curry
    poprzedni
    Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.
    cytrynowy pudding jaglany
    następny
    Waniliowo-cytrynowy pudding jaglany.
    • 150 min
    • liczba porcji: 8
    • łatwe
    • 200 st

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    250 g Mąka kukurydziana biała
    150 g Kakao
    200 g Daktyle suszone
    1 łyżeczka Soda oczyszczona
    1 szt. Gruszka do ozdoby
    0.3 l Mleko roślinne wg uznania
    zupa gruszkowo - imbirowa z curry
    poprzedni
    Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.
    cytrynowy pudding jaglany
    następny
    Waniliowo-cytrynowy pudding jaglany.