0 0
Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.

Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Do przyrządzenia tego przepisu zainspirowała mnie Mama, która przy okazji moich odwiedzin przyrządziła mi gołąbki z kaszą i kurkami – wegańskie! 🙂
    Były pyszne!

    Dodałam jeszcze co nieco, żeby wzbogacić składniki i przygotowałam gołąbki w dwóch wersjach – zawijane w kapustę i z kapustą wkrawaną do środka. Obie smaczne!

    W przepisie użyłam tahini bio oraz sos sojowy bezglutenowy zakupione w poznańkim Carrefourze – mają bardzo dobry skład (zdjęcia poniżej).
    Tahini składa się tylko z sezamu prażonego 100 %, a naturalnie warzony sos sojowy bezglutenowy z wody, ziarna soi, soli i octu spirytusowego – co w przypadku różnych E-składników w sosach sojowych wygląda nieźle!

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie gołąbków

    KAPUSTA
    Kapustę obieramy z 2-3 zewnętrznych liści. Pozostałe 10 odcinamy i przycinamy gruby trzon liścia "na płasko". Liście kapusty włoskiej są dużo delikatniejsze niż zwykłej białej kapusty, trzeba z nimi uważać :)
    Do gotującej się wody wkładamy liście i gotujemy chwilę pod przykryciem, ciut solimy - trzeba sprawdzić, kiedy będą na tyle miękkie, by się dobrze zawijały, ale nie rozpadły się, łatwo przeoczyć ten moment, więc bądźcie czujni! Kiedy nastąpi TA CHWILA, wyciągamy liście (najlepiej przelać je na sito) i przepłukujemy zimną wodą.

    KURKI
    Kurki standardowo myjemy i obieramy jak trzeba, czyścimy z wszelkich paprochów i piasku, wiadomo :) Wrzucamy do gotującej się wody na parę minut, ciut solimy i odsączamy, kiedy będą miękkie.

    KASZA
    Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 z wodą i małą płaską łyżeczką soli.

    NADZIENIE
    Siekamy cebule na drobno (nie wiem, jak Wy, ale ja to robię w okularkach pływackich :D ), razem z oliwą z oliwek szklimy na patelni (lub w rondlu).
    Pietruszkę obieramy obieraczką i trzemy na tarce (lub w jakiejś maszynce, ale 2 sztuki to rachu-ciachu się zetrze ręcznie) i też dodajemy na patelnię (lub do rondla).
    Pikantną papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy nasionka (chyba, że lubicie "na ostro" :-), to zostawcie z nasionkami) i kroimy w paseczki lub w kwadraciki, jaka wola Wasza - ofkors też dodajemy na patelnię tudzież do rondla.
    Dodajemy kurki (jeżeli mamy duże, pokrojmy je na trochę mniejsze części, jeżeli mamy drobne, zostawmy je w całości, będą pięknie wyglądały).
    Posiekany pęczek kopru dodajemy do reszty składników.
    Dodajemy kaszę, tahini oraz sos sojowy i pieprz.
    Całość mieszamy i próbujemy, jak trzeba dodać którejś przyprawy, oczywiście dodajemy :)

    Jak chce Wam się i lubicie taką wersję - zawińcie farsz w kapustę, tradycyjnie jak gołąbki, czyli farsz kładziemy na początku liścia (tam gdzie najgrubsza część), zamykamy boczki i turlamy do początku liścia. Jeżeli chcecie zaoszczędzić trochę na czasie, albo liście kapusty jednak się rozpadają - to wystarczy wkroić je do rondla z farszem i wymieszać.

    Podałam gołąbki z odrobiną sosu sojowego, jeżeli chcecie, możecie podać polane dobrym olejem, lub z podduszoną cebulką.

    klopsy z dyni fotografia kulinarna przepis
    poprzedni
    Dyniowe klopsy z orzechami.
    koktail z mleka roślinnego z chia
    następny
    Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.
    • 90 min
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    0.5 główki Kapusta włoska
    200 g Kasza jęczmienna
    400 g Kurki
    1 pęczek Koper świeży
    2 szt. Cebula biała
    2 szt. Pietruszka korzeń
    1 szt. Papryczka pikantna
    4 łyżki Sos sojowy bezglutenowy
    2 łyżki Tahini
    do smaku Sól (kamienna)
    do smaku Pieprz
    5 łyżek Oliwa z oliwek
    klopsy z dyni fotografia kulinarna przepis
    poprzedni
    Dyniowe klopsy z orzechami.
    koktail z mleka roślinnego z chia
    następny
    Miętowy koktail z mleka roślinnego, gruszek z nasionami chia.