
Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki (bez orzechów ziemnych).
Sposób przygotowania
Przepis na wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki, powstał na prośbę koleżanki, autorki bloga/portalu www.aktywniewpoznaniu.pl.
Miały być proste w przyrządzeniu i w miarę fit.
Wyszła super przedtreningówka lub w przekąska trakcie aktywności.
Ciastka jednomiskowe, proste do przyrządzenia i szybkie!
Są miękkie, nie łamią się, nie pękają, nie twardnieją, nie kruszą – można je zabrać w kieszonkę na spacer, rower (zawinięte, żeby nie wytłuściły ubrania).
Przepis skonstruowany jest w proporcjach, co oznacza, że możesz go zrobić w dowolnej ilości, nie odmierzając dokładnie co do grama.
Z podanej porcji wyszło około 30 szt. ciastek ok. cm średnicy.
PS. Koleżanka nie mówiła też nic o cieciorce, ale nie byłabym sobą, jakbym jej nie dodała 😀 😀 😀
Co potrzebujemy do wykonania przepisu?:
– robota kuchennego z dużym nożem tnącym (jeżeli nie masz, to dasz radę zrobić również przy pomocy blendera z dużym pojemnikiem, etapami blendując i mieszając w osobnej misce)
Składniki:
– 400 g mieszanki bakalii i orzechów (użyłam gotowej mieszanki, nie zawierającej orzeszków ziemnych, jeżeli nie jesteś na nie uczulona/y to możesz też ich użyć) lub wymieszaj samodzielnie dowolne bakalie/orzechy, które masz w domu
– 400 g cieciorki gotowanej (to zawartość 1 słoika ogólnodostępnego w sklepach)
– 400 g płatków owsianych górskich (użyłam bio, możesz zrobić z bezglutenowych)
– 200-300 ml napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
– 80–100 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy etc.)
– dowolne słodziwo – jeżeli potrzebujesz, użyłam ksylitolu ok 1/4 szklanki
– soda oczyszczona – mniej niż płaska łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Zauważ, że główne składniki (bakalie i orzechy, cieciorka i płatki) są w proporcji 1/1/1 – w związku z czym możesz w bardzo łatwy sposób zwiększyć/zmniejszyć porcję.
Do dzieła! Do miski robota wrzucamy bakalie i siekamy je na drobniejsze kawałki (na upartego nożem też to zrobisz 😉 ), takie 2-3 milimetrowe.
Dodajemy suche płatki owsiane i nadal mieszamy w robocie razem (nadal z nożem siekającym).
Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę, olej oraz napój roślinny, sodę oczyszczoną i całość dobrze mieszamy (nadal w misce robota, przy użyciu tego samego noża tnącego).
Zanim posłodzisz czymkolwiek ciasto, posmakuj, dla osoby dorosłej przyzwyczajonej do kuchni bez cukru będzie wystarczająco słodkie, jeżeli w mieszance bakalii były rodzynki, żurawina etc., jeżeli jednak robisz ciasteczka dla dzieci lub jako przekąskę na trening, dodaj syropu z agawy czy ksylitolu.
Poziom słodkości zostawiam już Tobie 🙂
Ciasto zostawiamy na 1-1,5 h w misce – tak, żeby płatki owsiane nasiąkły i zmiękły.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st., ciasto nakładamy na blaszkę łyżką i lekko „rozpłaszczamy” formując ciastka.
Pieczemy około 40-50 min., aż się ładnie zarumienią, na dolnym i górnym grzaniu, bez termoobiegu.
Kaloryczność i makroskładniki:
(bez dodatkowego słodzenia) – cała porcja
- masa: 1600 g
- kcal: ok. 1700
- białka: ok. 130 g
- tłuszcze: ok. 200 g
- węglowodany: ok. 400 g
Zatem, 1 ciastko (1/30) ma:
- masa: 50 g
- kcal: ok. 56
- białka: ok. 4,4 g
- tłuszcze: ok. 6,6 g
- węglowodany: ok. 13,4 g