• Home
  • Bez glutenu
  • Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) dla alergików i nie tylko.
0 0
Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) dla alergików i nie tylko.

Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) dla alergików i nie tylko.

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez soi) – obłędnie proste w wykonaniu i pyszne!

    Jakiś czas temu, koleżanka poprosiła mnie o stworzenie alternatywy dla czekoladowego tofurnika, bez soi, na którą jest uczulona.
    Od tego czasu kilka różnych wersji tego ciasta przewinęło się przez mój piekarnik i jeszcze też ujrzą światło dzienne, prędzej, czy później.
    Każda z prezentowanych na blogu wersji też jest nieco inna.

    Ta jest wersją bez soi, bez cukru (za wyjątkiem tego, który jest w czekoladzie gorzkiej) oraz zawiera mało składników i jest niskobudżetowa – jego składniki zmieszczą się w 20-25 zł.

     

     


    Do wykonania ciasta potrzebujemy:

    – robota kuchennego z dużym nożem (na upartego blenderem też da radę, podczas wyjazdów zwykle tak robię i się da, choć jest to bardziej pracochłonne)
    – blaszka 15-18 cm średnicy, 10 cm wysoka (takiej użyłam do tej porcji)
    – papier do pieczenia

    – 2  słoiki gotowanej cieciorki (2 x 400 g)
    – 2 budynie waniliowe (bez cukru, w większości są bezglutenowe dostępne wszędzie, zawierają skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą)
    – 1 cytrynę
    – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
    – ksylitol lub inne słodziwo którego używasz (ilość do smaku) – ja dałam 1/3 szklanki
    – kakao – pół szklanki (lub 40-50g)
    – 3 łyżki napoju roślinnego lub wody
    – tabliczka gorzkiej czekolady
    – soda oczyszczona – płaska łyżeczka


    Sposób przyrządzenia:

    Do miski robota kuchennego wrzucamy odsączoną zawartość dwóch słoików cieciorki oraz 1/3 szklanki oleju, miksujemy na gładką masę.
    Następnie dodajemy budynie (proszek wprost z opakowania), sok z cytryny, sodę oczyszczoną oraz dowolne słodziwo.
    Całość ponownie miksujemy.
    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.

    Dół blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem (za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego).
    Połowę ciasta wlewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 10 min.

    W tym czasie do pozostałej części dodajemy kakao oraz 2-3 łyżki wody/napoju roślinnego (użyłam migdałowego). I znowu miksujemy do wymieszania się masy.
    Wyciągamy blaszkę z piekarnika i po kolei łyżką kładziemy na środek blaszki ciasto kakaowe i delikatnie mieszamy, zostawiając boki „jasne”.
    Następnie resztę ciasta rozprowadzamy na całej szerokości blaszki.

    Pieczemy około 50 min. – ciasto na wierzchu może delikatnie popękać, nie przejmujcie się tym 🙂
    Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia.

    Przygotowujemy polewę – rozpuszczając gorzką czekoladę w odrobinie wody, na bardzo małym „ogniu”, tak, żeby była gęsta, nie lejąca.
    Polewamy ciasto polewą, możemy widelcem porobić na wierzchu dekoracyjne fale.

    Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 2 h.

    Najlepsze jest następnego dnia, po solidnym schłodzeniu 🙂


    Kaloryczność i makroskładniki:

    • masa: ok 1 kg
    • kaloryczność całości: ok. 2200 kcal
    • białka: ok. 65 g
    • tłuszcze: ok. 100 g
    • węglowodany: ok. 290 g

    Zakładając, że wyjdzie nam około 10 porcji – każda ma 220 kcal, 6,5 g białka, 10 g  tłuszczy i 29 g węglowodanów.
    Przy czym, ta 1/10 to naprawdę spory kawałek i bardzo sycący, do kaffki spokojnie wystarcza 1/20 – to tylko 110 kcal 😀


    Jeżeli potrzebujesz przepisu na bardziej białkową wersję – znajdziesz ją TUTAJ

    wegańskie i bezglutenowe naleśniki
    poprzedni
    Wegańskie, bezglutenowe idealne naleśniki
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych
    następny
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki (bez orzechów ziemnych).
    • 70 min.
    • łatwe
    • 180 st.

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    wegańskie i bezglutenowe naleśniki
    poprzedni
    Wegańskie, bezglutenowe idealne naleśniki
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych
    następny
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki (bez orzechów ziemnych).

    Dodaj swój komentarz