• Home
  • Bez glutenu
  • Wegańskie kotlety z cieciorki (falafele) z dynią i kaszą jaglaną.
0 0
Wegańskie kotlety z cieciorki (falafele) z dynią i kaszą jaglaną.

Wegańskie kotlety z cieciorki (falafele) z dynią i kaszą jaglaną.

Składniki

Sposób przygotowania

Share

Uwielbiam falafele, lecz bez dodatków są zwyczajnie suche. Cieciorka w połączeniu z dynią i  kaszą jaglaną zyskuje przyjemny smak i wilgotną konsystencję. A przy okazji w jednym kotlecie mamy połączenie dwóch źródeł białka roślinnego razem z warzywem, które jest bardzo przyjazne alergicznym i dziurawym jelitkom 🙂

Robiłam je już kilka razy, szykuję zawsze tak wielką porcję (wychodzi z niej ok 15 kotletów) – mam dzięki temu zapas na 3 dni 😀

Czasem, na zimno, kroję je jeszcze na pół i smaruję czymś jeszcze – tutaj wybór dowolny od wszelkiego rodzaju past, po konfitury.

 

Krok 1
12 h
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie ciecierzycy

Cieciorkę moczymy w wodzie na przynajmniej 12 h przed przyrządzeniem. Czasem zostawiam nawet tak długo, aż zacznie kiełkować.

Krok 2
Oznacz jako zakończone

Przygotowanie kotletów

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy na miękko /nie rozgotowujemy/.
2. Dynię obieramy ze skórki (dobrze się sprawdzają obieraczki do warzyw), kroimy na pół, wyciągamy gniazdo nasienne.
3. Ścieramy dynię na tarce o małych oczkach (koniecznie przy użyciu robota kuchennego) na cienkie jak makaron niteczki.
4. Surową, namoczoną ciecierzycę (bez wody) blendujemy/siekamy przy użyciu robota kuchennego i noży tnących, dodając olej, kurkumę, sól, imbir.
5. Zblendowaną masę przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę i startą dynię.
6. Mieszamy całość ręką dokładnie, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Możemy dodać odrobinę wody, jeżeli całość za mało się klei.
7. Formujemy kotlety dłonią i układamy na blaszce do pieczenia, na papierze.
8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy najpierw ok 35 minut na dolnym grzaniu, na ostatnie 10 minut włączamy górną grzałkę, by kotlety zarumieniły się uroczo.
9. Wyciągamy z piekarnika i wcinamy! :)

veganskie tzatziki
poprzedni
Wegańskie Tzatziki
spaghetti-bezglutenowe-z-fasolą
następny
Spaghetti bezglutenowe z czerwoną fasolą we włosko-hiszpańskim wydaniu.
  • 90 min
  • liczba porcji: 6
  • Medium
  • 200 st

Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Dopasuj liczbę porcji
400 g Cieciorka
1 szt. Dynia piżmowa
200 g Kasza jaglana
do smaku Sól (kamienna)
do smaku Imbir w proszku
do smaku Kurkuma
0.4 szklanki Olej (tłoczony na zimno
veganskie tzatziki
poprzedni
Wegańskie Tzatziki
spaghetti-bezglutenowe-z-fasolą
następny
Spaghetti bezglutenowe z czerwoną fasolą we włosko-hiszpańskim wydaniu.