0 0
Wegańskie kulki mocy w stylu bounty

Wegańskie kulki mocy w stylu bounty

Features:

    Sposób przygotowania

    Share

    Wegańskie kulki mocy w stylu bounty, to nie tylko kulki dodające mocy fizycznej.
    To kulki, które swoim obłędnym smakiem sprawią, że dzień nabierze innego wymiaru!

    Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, możliwe do jedzenia od razu lub po schłodzeniu.  W obu wersjach smakują pysznie – pod jednym warunkiem: lubisz wiórki kokosowe 🙂
    Kolejny przepis wykonany „na zamówienie”:-)

    wegańskie kulki mocy w stylu bounty


    Co potrzebujemy do wykonania przepisu:

    – patelni/rondla
    – niedużego garnka

    Składniki:

    – 200 g wiórków kokosowych
    – tabliczki gorzkiej (min. 70%) czekolady (możesz też zaszaleć i dać więcej 😉 )
    – 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
    – 5-6 łyżek oleju kokosowego
    – 1/2 szklanki sezamu
    – woda


    Sposób przyrządzenia:

    W wysokiej patelni/rondlu rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego cukier i mieszamy, uwaga, żeby się nie przypalił.
    Dodajemy wiórki kokosowe i sezam, całość mieszamy. Wiórki mają stać się lekko chrupiące i „sztywne” od cukru.
    W drugim garnku, dodając nieco wody, rozpuszczamy czekoladę, tak by polewa była średnio-gęsta.
    Następnie z patelni przesypujemy prawie całą zawartość do garnka z polewą i dokładnie mieszamy. Zostawiamy trochę wiórków na posypkę.

    Z masy czekoladowo-kokosowej formujemy kulki (będą czekoladowe dłonie 😉 )
    Jak będą się za mało kleiły dodaj trochę ciepłej wody do masy.
    Na koniec kulki posypujemy i obtaczamy w reszcie masy wiórkowej.

    Jemy od razu lub schłodzone parę godzin.
    Schłodzone twardnieją – mimo to nie polecam zabierać na trening w kieszonce, bo od ciepła rozpłynie się czekolada 😀
    Idealne do kawki!

    Smacznego!

    PS. Inny przepis, na bardzo gęste odżywczo kulki mocy znajdziecie TUTAJ. Melasa, czarny sezam i amarantus, to prawdziwa petarda odżywcza!!!

    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych
    poprzedni
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki (bez orzechów ziemnych).
    bezglutenowy-chleb-gryczany-na-zakwasie
    następny
    Bezglutenowy chleb z gryki niepalonej na zakwasie
    • 20 min.
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych
    poprzedni
    Wegańskie i bezglutenowe bakaliowo-orzechowe ciasteczka z płatków owsianych i cieciorki (bez orzechów ziemnych).
    bezglutenowy-chleb-gryczany-na-zakwasie
    następny
    Bezglutenowy chleb z gryki niepalonej na zakwasie

    Dodaj swój komentarz