• Home
  • Białkowe
  • Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.
0 0
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.

Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Śledzie w śmietanie to było jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Do tego gotowane ziemniaki… i ten smak w połączeniu: śmietany przyrządzonej na słodko-kwaśno, z cebulką oraz duszonego widelcem ziemniaka. Często pojawiały się też w piątki w moim rodzinnym domu, przygotowywała je Babcia, Mama, Siostra. Tak z pokolenia na pokolenie przekazywany był przepis.
    Ciekawe, co moja Babcia powiedziałaby na wersję vege – Ona zawsze mówiła z uśmiechem: „Dziecko, czego Ty w życiu jeszcze nie robiłaś”, kiedy opowiadałam jej co rusz o moich pasjach, zajęciach, pracach etc.
    Więc zrobiłam – śledzie w śmietanie, według babciowej receptury – ale w vege wersji <3 !!!
    Użyłam boczniaków, bo mają specyficzną konsystencję – są jędrne i tym samym trochę przypominają strukturę śledzia. Choć mi za samymi śledziami nie tęskno w ogóle, to za smakiem całości dania – tak!
    Testowali ją mięsożercy i wierzcie mi, że byli zachwyceni!
    Jestem ciekawa Waszych prób! 🙂

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie

    1. Boczniaki wyciągamy z opakowania, płuczemy delikatnie pod wodą, następnie kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
    2. Na patelnię dodajemy olej i smażymy boczniaki ok 10-15 min., mieszając co jakiś czas.
    3. W tym czasie kroimy cebulę (możemy użyć czerwonej, możemy białej - biała będzie delikatniejsza i słodsza) na kawałki (jakie mamy ochotę, mogą być prążki, mogą być kostki).
    4. Myjemy jabłko dokładnie i kroimy w kostkę.
    5. Do miski przekładamy boczniaki z patelni, dodajemy cebulę i jabłko oraz śmietanki (mieszam ryżową i migdałową, bo żadna z nich pojedynczo nie dała mi zadowalającego smaku, a razem tak). Ilość opakowań zależy tak naprawdę od tego, jak dużą porcję chcecie uzyskać oraz jaki produkt kupicie. Można je nabyć w sklepach internetowych, i m.in. w Carrefourze na stoisku ze zdrową żywnością.
    6. Najważniejszy etap to zbilansowanie smaku: dodajemy sól, tak by potrawa była wyraźnie dosolona, ale nie przesolona. Następnie wyciskamy cytrynę lub dodajemy ocet. Najlepiej etapami, sprawdzając smak. Śmietanki są już słodkie, więc nie trzeba dosładzać. I na koniec dodajemy sporo pieprzu. Smak dania ma być wyrazisty, słodko-kwaśno-ostry.
    7. Kolejny ważny krok: odstawiamy miskę w zimne miejsce lub do lodówki, na noc lub na 2-3 godziny. Wszystkie smaki muszą się przegryźć i samo danie smakuje dużo lepiej, kiedy jest schłodzone.
    8. W trakcie szykowania potrawy gotujemy ziemniaki lub pieczemy w piekarniku (dokładnie umyte i nadkrojone, jak na zdjęciu) - zależy na co macie ochotę. Polecam gotowane, bo można je wdusić w śmietankę i faktycznie mamy smak z dzieciństwa!

    poprzedni
    Bezglutenowe orzechowo-migdałowe placuszki
    domowa kiszona kapusta w słoiku
    następny
    Kapusta kiszona własnej produkcji.
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    duże opakowanie boczniaki
    1 szt. Śmietana migdałowa
    1 szt. Śmietana ryżowa
    2 szt. Czerwona cebula
    1 szt. Jabłko
    2 łyżki Dobry olej do smażenia
    0.5 szt Cytryna Lub ocet zamiennie
    Sól (kamienna)
    Pieprz czarny
    według uznania Ziemniaki
    poprzedni
    Bezglutenowe orzechowo-migdałowe placuszki
    domowa kiszona kapusta w słoiku
    następny
    Kapusta kiszona własnej produkcji.