0 0
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Domowej roboty probiotyk, reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie.
    Buraki mają również potwierdzone badaniami właściwości zwiększające naszą wydolność w sporcie wytrzymałościowym.
    Wspomagają układ krwionośny, działają krwiotwórczo – bogate w kwas foliowy świetne są dla kobiet w ciąży.
    Źródło witaminy C, której przyswajanie wzrasta przy spożyciu w postaci własnie ukiszonej.
    Szklaneczka przed snem sprawi, że rozwiążą się nasze problemy trawienno-jelitowe ;-)!

    Świetne są też same buraki z zakwasu, można z nich przyrządzić surówkę lub carpaccio.

    Używam słoja tego typu (SŁOIK).

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie zakwasu

    Buraki myjemy i obieramy za skórki. Najlepiej, żeby zakupione były z dobrego źródła. Bo co to za uzdrawiający płyn pełen odnawozowych azotanów.
    Kroimy na ćwiartki i wkładamy do słoja (5 l). Czosnek obieramy i dodajemy do słoika.
    W odrębnym naczyniu odmierzamy 5 l wody i dodajemy 5 łyżek soli kamiennej.
    W różnych przepisach różnie się podaje, ja zakręcam słoik nakrętką na stałe - można też na 2-3 dni przykryć gazą, a potem zakręcić.
    Porcja starcza na 2 osoby, na okres ok. tygodnia.
    Odstawiamy w ciemne miejsce, ciepłe, na ok 14 dni. Po tych czternastu dniach powinien być już dobry w smaku, jeżeli jest jeszcze za słony i mało ukiszony, poczekajcie kilka dni.
    Jak będziecie w połowie słoja - wstawiajcie już kolejny :-)

    cytrynowy pudding jaglany
    poprzedni
    Waniliowo-cytrynowy pudding jaglany.
    pizza z mąki pszennej i maki jaglanej na zakwasie
    następny
    Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.
    • 14 dni
    • liczba porcji: 2
    • łatwe

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 kg Buraki
    6 ząbków Czosnek jak lubisz bardzo czosnkowy, to możesz dać więcej
    1 łyżka na 1l Sól (kamienna)
    5 l Woda
    cytrynowy pudding jaglany
    poprzedni
    Waniliowo-cytrynowy pudding jaglany.
    pizza z mąki pszennej i maki jaglanej na zakwasie
    następny
    Pizza bez sera (pszenna i jaglana) na zakwasie żytnim.