• Home
  • Bez glutenu
  • Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.
0 0
Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.

Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Ostra. Lekka. Świeża.  Obłędna w smaku. Rozgrzewająca.

    A do tego – szybka w przyrządzeniu. Nic więcej nie napiszę – musicie spróbować!

    Jeżeli nie lubicie orientalnych smaków, ciekawych połączeń, ani ostrych dań – nawet nie próbujcie jej przyrządzać 😀

     

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przyrządzenie zupy

    Gruszki obieramy za skórki, kroimy na 4 części, wyciągamy gniazda nasienne. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na drobno. Na dno garna wlewamy oliwę z oliwek (nadającą się do potraw na ciepło lub olej kokosowy) - i na małym ogniu szklimy gruszki. Dodajemy imbiru i wody (ilość imbiru zależna jest od naszych upodobań smakowych - dla siebie dodałam więcej, zawsze możecie dodać jeszcze po zblendowaniu - jak będzie dla Was za mało ostra).
    Blendujemy całość chwilę do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pastę curry, liście kaffiru, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przyrządzenie warzyw

    Paprykę kroimy w paski, por w plasterki i szklimy na patelni na oliwie z oliwek (możecie zrobić to na oleju kokosowym, ja nie używam, bo nie mogę :/ ) 3-4 min. Przekładamy do osobnej miski i w taki sposób podajemy.

    Krok 3
    Oznacz jako zakończone

    Chipsy z jarmużu

    Jarmuż płuczemy i osuszamy delikatnie. Jeżeli mamy duże łodygi jarmużu kupione na targu lub w warzywniaku (a nie z paczki z marketu), wówczas oddzielamy liście od łodyg i dzielimy je na mniejsze części. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia i równomiernie układamy jarmuż. W temperaturze 150 st. pieczemy kilka minut, aż zrobi się chrupiący, ale nie spalony - trzeba zaglądać często do piekarnika, bo granica jest cienka ;)

    Krok 4
    Oznacz jako zakończone

    Podanie

    Zupę serwujemy z warzywami dodanymi na świeżo przed podaniem, resztę w miseczce dodatkowo. Jarmuż podajemy osobno, możemy zagryzać nim zupę, lub posypać na wierzchu - jak kto lubi :)

    kalafior w cieście przekąski warzywne
    poprzedni
    Kalafiorki w czapeczkach z ciasta
    wegańskie brownie
    następny
    Wegańskie, bezglutenowe obłędne brownie.
    • 40 min
    • liczba porcji: 4
    • łatwe
    • 150 st.

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    1 kg Gruszka
    3 cm Imbir korzeń
    4 łyżki Oliwa z oliwek
    0.5 szt. Papryka czerwona
    0.5 szt. Por
    4 szt. Liście Kaffiru
    2 łyżki Żółta pasta curry
    do smaku Sól (kamienna)
    1 pęczek/opakowanie Jarmuż
    0.75 l Woda
    kalafior w cieście przekąski warzywne
    poprzedni
    Kalafiorki w czapeczkach z ciasta
    wegańskie brownie
    następny
    Wegańskie, bezglutenowe obłędne brownie.