• Home
  • Bez glutenu
  • Zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie i na wzmocnienie odporności.
0 0
Zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie i na wzmocnienie odporności.

Zupa z pieczonego czosnku na przeziębienie i na wzmocnienie odporności.

Features:

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Share

    Tym razem, nie stworzyłam tego przepisu od podstaw. Znaleziony kiedyś w czeluściach internetu, doczekał się mojej interpretacji vege.
    Ten vege rosół ten stosuję w momencie przeziębienia lub profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.
    Ci ciekawe, kiedy pieczemy czosnek, staje się on łagodniejszy dla naszego układu pokarmowego, a nie traci właściwości naturalnego antybiotyku (traci ponoć właściwości przeciwbakteryjne, a przeciwgrzybicze nie).
    Co najważniejsze, po upieczeniu przestaje mieć tak intensywny zapach i jest delikatny w smaku. Można wówczas zjeść go całą główkę i uwierzcie mi – nie czuć tego od nas z kilometra 😀

    Ja go wielbię.
    Super też jako baza do innych zup i kremów. W lodówce, w otwartym słoiku może postać sporo czasu.

    PS. W wywarze nie ma selera, gdyż ja jestem uczulona (jak wiele osób) – jeżeli chcecie, możecie go dodać.

    Krok 1
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie czosnku

    Główkę czosnku lekko zgniatamy całą, dookoła, najlepiej drewnianym narzędziem i odkładamy na 10-15 min.
    Nagrzewamy piekarnik do ok. 120 st.
    Wkładamy główki czosnku na ruszt i pieczemy ok. 30 - 40 min. Trzeba sprawdzić czy jest już miękki.
    Do zupy wystarczy, że jest lekko miękki.
    Po upieczeniu wyjmujemy główki z piekarnika, obieramy z łupinek.

    Krok 2
    Oznacz jako zakończone

    Przygotowanie wywaru

    W czasie, kiedy czosnek się piecze, obieramy warzywa, dodajemy różne przyprawy nie oszczędzając ilości, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na "małym ogniu" ok. trzech godzin.
    Po tym czasie warzywa wyciągamy (wygotowało się z nich już to co najbardziej wartościowe). Dodajemy upieczone i obrane ząbki czosnku do wywaru i na "małym ogniu" ok. 10 minut.
    Zostawiamy pod przykryciem, tak, żeby wszystkie składniki połączyły się.
    Sprawdzamy, czy trzeba jeszcze doprawić/dosolić.
    Pijemy małymi porcjami (czosnek też zjadamy).
    Można zaczynać od niego dzień jesienią / zimą, przed śniadaniem - rozgrzeje nas i obudzi metabolizm.

    poprzedni
    Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.
    następny
    Wegańska pasta na odporność z prażonych kiełków strączków, gruszki, pikantnej papryki, pieczonego czosnku i zielonej pietruszki.
    • 3 h 30 min
    • liczba porcji: 10
    • Medium

    Udostępnij na Twoim profilu społecznościowym

    Możesz tez po prostu skopiować i udostępnić ten link

    Składniki

    Dopasuj liczbę porcji
    5 główek Czosnek
    4 szt. Marchew
    1 szt. Por
    Do smaku Przyprawy Wrzucam do wywaru co mi serce podpowie: chili, sól, pieprz, kolendrę, czubrycę, kukrumę, kardamon, liść kafiru, czosnek niedźwiedzi, imbir sproszkowany, tymianek, majeranek i inne do smaku
    3 łyżki Oliwa z oliwek lub inny olej
    poprzedni
    Waniliowy wegański bezglutenowy jagielnik na spodzie daktylowo-amarantusowym.
    następny
    Wegańska pasta na odporność z prażonych kiełków strączków, gruszki, pikantnej papryki, pieczonego czosnku i zielonej pietruszki.