
Bezglutenowe pierogi lub uszka z kapustą i grzybami.
Składniki
-
2 szklanki Mąka gryczanamoże być biała
-
1 szklanka Mąka z tapioki
-
2 łyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości)
-
4 łyżki Siemię lnianeświeżo mielone
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
1 szklanka Wodagorąca, ilość orientacyjna
-
szczypta Sól (kamienna)
-
2 szklanki Grzyby suszone
-
0.5 kg Kapusta kiszona
-
2 ząbki Czosnek
-
2 szt. Czerwona cebula
-
2 lyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości)do farszu
-
do smaku Przyprawysól, pieprz, papryka, inne zioła
-
1 łyżka Sos sojowy bezglutenowy
Sposób przygotowania
Szybki i sprawdzony przepis na bezglutenowe pierogi lub uszka, z dowolnym nadzieniem – tutaj z kapustą i grzybami.
Nadzienie jest całkowicie domowej roboty, bowiem z własnoręcznie zebranych grzybów i ukiszonej w domu kapusty 🙂
Możecie oczywiście użyć kapusty kiszonej (nie kwaszonej!) i zrobić farsz po swojemu.
Jeżeli chcecie zrobić z własnej kiszonej kapusty, jak w przepisie, musicie przygotować ją z miesiąc wcześniej, a przepis znajdziecie TUTAJ: KAPUSTA KISZONA
Przygotowanie ciasta.
Mielimy świeżo siemię lniane, dodajemy w misce mąki oraz pomału dodajemy wodę oraz oleje cały czas mieszając i ugniatamy dłonią. Dosypujemy mąki i dodajemy wody tak, by ciasto było sprężyste i nie kleiło się za bardzo do dłoni. Dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy szybko, przesypując mąką - można zrobić to przez papier kulinarny, żeby ciasto nie wysychało, nieco grubsze niż na pierogi z tradycyjnej mąki. Wykrawamy okrągłą formą krążki (malutkie na uszka i większe na pierogi). Nakładamy niewielką ilość farszu i zaklejamy. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką. Gotujemy na małym ogniu.
Składniki
2 szklanki Mąka gryczana | |
1 szklanka Mąka z tapioki | |
2 łyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości) | |
4 łyżki Siemię lniane | |
2 łyżki Olej kokosowy | |
1 szklanka Woda | |
szczypta Sól (kamienna) | |
2 szklanki Grzyby suszone | |
0.5 kg Kapusta kiszona | |
2 ząbki Czosnek | |
2 szt. Czerwona cebula | |
2 lyżki Olej (tłoczony na zimno, dobrej jakości) | |
do smaku Przyprawy | |
1 łyżka Sos sojowy bezglutenowy |
komentarze Ukryj komentarze
Skąd wziąć proporcje do ciasta?
W tabeli ze składnikami podana jest ilość mąk: 2 szklanki/1 szklankę gryczana/z tapioki 🙂