
Chłodnik ogórkowy z kalarepą i rzodkiewkami
Składniki
-
6 szt. Ogórek zielonymałe ogórki ok. 10 cm
-
200 g Orzechy nerkowca
-
0.5 l napój migdałowylub sojowy, nie słodzony
-
1 pęczek Rzodkiewka
-
1 szt. Kalarepa
-
1 szt. Cytryna
-
1 pęczek Koper świeży
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz
-
1 kg Ziemniakimłode
Sposób przygotowania
Chłodnik ogórkowy to wspaniała alternatywa dla mizerii lub chłodnika litewskiego.
Przyrządzenie go zajmuje naprawdę moment, w czasie, w którym ugotują Ci się ziemniaki, będziesz mieć już chłodnik ogórkowy gotowy! Podane w przepisie ilości szacowane są na 4 osoby, lecz jak zrobisz tylko dla siebie (lub dla dwojga), spokojnie w lodówce przetrwa dodatkowy dzień, dwa.
Mam sentyment do takich dań – uwielbiałam chłodnik czy mizerię przyrządzane przez mamę lub babcię. Cudownie było polać nim ugotowane młode ziemniaki (w mundurkach) i rozgnieść… mniam, mniam!
Wielką radość sprawia mi odtwarzanie tych słodko-kwaśnych smaków babciowych w wersji vegańskiej.
Mistrzostwo osiągnęłam już ze „śledziami w śmietanie”, na które przepis znajdziecie TUTAJ.
Do przyrządzenia tego boskiego dania potrzebujecie:
– młode ziemniaki
– nerkowce
– napój migdałowy lub sojowy (nie słodzony)
– ogórki świeże
– rzodkiewki
– kalarepę
– cytrynę
– koperek
– sól, pieprz
Rozumiem, że właśnie skończyliście czytać i już biegniecie do sklepu? 🙂
Nie dziwię się – chłodnik ogórkowy jest przepyszny!
Może się zdziwicie, ale z ziemniakami, to bardzo fajny, wartościowy posiłek – 50 g orzechów nerkowca to 300 kcal.
U mnie zostały wylizane nawet miski i to nie przez psa 😉
Baza z nerkowców służy mi do wielu rzeczy, bawię się jej konsystencją i smakami, ale jest to podstawa do past, zastępuje majonez, śmietanę etc.
Ten sam efekt można uzyskać stosując gotowe „śmietany” vegańskie, które spotykacie w moich przepisach, lub nerkowce.
Co fantastyczne – nie trzeba ich namaczać. Mogą być też stosowane przez diabetyków, mają niski indeks glikemiczny, są skarbnicą potasu 660 mg/100 g. – spiszą się w diecie sportowca na kilka dni przed startem w zawodach. Podnoszą również poziom serotoniny – a wiecie co to oznacza – lepszy humorek! 🙂
Zobacz też przepis na klasyczny CHŁODNIK LITEWSKI
Przygotowanie chłodnika
1. Myjemy i gotujemy ziemniaki w mundurkach.
2. Następnie do kielicha blendera wsypujemy 200 g nerkowców i zalewamy 0.5 l napoju migdałowego lub sojowego, blendujemy dodając sok z cytryny (sporo), sól (sporo) i pieprz. Jeżeli konsystencja nam nie odpowiada - dodajemy jeszcze napoju roślinnego. Nerkowcowa śmietana w tym przypadku ma być wyraźnie kwaskowata i pikantna. Można też dodać moją ulubioną wodę z ogórków kiszonych, wówczas cytryny dodajemy pół. Woda z ogórków robi robotę :-)
3. Ogórki myjemy i jeżeli nie są gorzkawe, ścieramy na wiórki razem ze skórką, kalarepę obieramy i również trzemy na wiórki.
4. Rzodkiewki myjemy, oddzielamy od liści (przydadzą się do jakiejś sałatki), odkrawamy końcówki i kroimy w słupki.
5. Siekamy koperek na drobno.
6. Do docelowych misek nakładamy warzywa (ogórki i kalarepę), zalewamy śmietaną, posypujemy rzodkiewkami i koprem.
Podajemy z młodymi ziemniakami w mundurkach.
Składniki
6 szt. Ogórek zielony | |
200 g Orzechy nerkowca | |
0.5 l napój migdałowy | |
1 pęczek Rzodkiewka | |
1 szt. Kalarepa | |
1 szt. Cytryna | |
1 pęczek Koper świeży | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz | |
1 kg Ziemniaki |