
Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami
Składniki
-
1 puszka Fasola czerwona z puszki
-
0.3 Por
-
3 łyżki Kapary
-
2 garści Orzechy nerkowca
-
0.5 Cytrynasok
-
2 łyżki olej rzepakowy
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz
Sposób przygotowania
Czerwona fasola z nerkowcami i kaparami – to jedno z moich ukochanych dań potreningowych, lub, z odpowiednim wyprzedzeniem przedtreningowych również. Nerkowce są tu elementem modyfikowalnym – w zależności od tego, jakie makro mamy, czy chcemy dostarczyć.
Czerwona fasola gości w mojej kuchni baaaardzo często. Być może ze względu na jej łatwą dostępność w każdym sklepie, może też lubię jej smak. Z pewnością jest produktem, z którego można wyczarować w dziesięć minut szybkie i smaczne danie.
Przyznam się Wam, że czasem napadnie mnie nocny głód na właśnie fasolę, potrafię robić ją nawet o 1:00 w nocy 😀
To też fajny przepis dla osób z insulinoopornością.
Przepis jest bajecznie prosty, potrzebujemy:
- 2 łyżki oleju (dobry, nadający się do potraw na ciepło, ja użyłam bardzo dobrej jakości rzepakowego)
- 1/3 białej części pora
- puszka czerwonej fasoli
- 2 garście nerkowców
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżeczki kaparów
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
- Odsączamy fasolę z puszki
- Olej dodajemy na patelnię, lekko go rozgrzewając, nie będziemy smażyć 🙂
- Pokrojony por w krążki lub małe kawałki, lekko dusimy na oleju.
- Dodajemy fasolę, kapary, nerkowce, pieprz, sól i sok z połowy cytryny.
- Dusimy chwilkę na patelni z trzy razy mieszając w trakcie.
Tak, to naprawdę wszystko 😀
Kaloryczność i makroskładniki
masa: 340 g
kcal: 668
białko: 20,4 g
tłuszcze: 46,8 g
węglowodany: 40 g
Garść nerkowców zawiera:
masa: 30 g
kcal: 166
białko: 5 g
tłuszcze: 13 g
węglowodany: 9 g
więc w zależności od zapotrzebowania możesz ich dodać lub ująć 🙂
Co można zrobić dobrego z czerwonej fasoli? ZOBACZ
Składniki
1 puszka Fasola czerwona z puszki | |
0.3 Por | |
3 łyżki Kapary | |
2 garści Orzechy nerkowca | |
0.5 Cytryna | |
2 łyżki olej rzepakowy | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz |